Kullancsok terjesztik a vírust, ami halált is okozhat

A jó idő beköszöntével a kullancsok is tobzódnak a természetben, ezért a szabadtéri programok után mindig érdemes alaposan átböngészni magunkat. Az apró élősködők ugyanis számos – esetenként életveszélyes állapotot előidéző – betegséget terjesztenek.

Bár az utóbbi években leginkább a vírusos agyvelőgyulladásos (kullancsencephalitis) és a bakteriális eredetű Lyme-kóros esetek kerültek fókuszba, nem árt tudni, hogy a kullancsok egyéb, akár életveszélyes állapotot előidéző kórokozókat is terjeszthetnek . Ahogy arról az NBC News beszámolt , múlt hónapban az Egyesült Államokban elhunyt egy idős nő a szarvas kullancsok által hordozott és továbbadott Powassan-vírusban.

Nem csak a Lyme-kórt okozó kullancsok jelenthetnek veszélyt. Fotó: Getty Images
Nem csak a Lyme-kórt okozó kullancsok jelenthetnek veszélyt. Fotó: Getty Images

A 90 év körüli asszony május elején lett rosszul: belázasodott, fejfájásra és hidegrázásra panaszkodott, de a csoportosan jelentkező tünetek között szerepelt a mellkasi fájdalom, a hányinger és a megváltozott mentális állapot is. A szimptómák megjelenése előtt két héttel az idős asszonyból egy kullancsot távolítottak el, ami a laboratóriumi vizsgálatok szerint  Powassan-vírussal fertőzött volt. Egy hónappal korábban hasonló eset történt Maine államban is, ahol egy beteg kullancscsípést követően neurológiai tünetekkel került kórházba.

Mi az a Powassan-vírus, és milyen tüneteket okoz?

A Powassan-vírust a feketelábú kullancsok, más néven szarvaskullancsok hordozzák, emberről emberre nem terjed. Mindössze 15 perc elég ahhoz, hogy az élősködők a gazdaszervezetbe juttassák a vírust, ezért a tünetek már néhány órával a csípést követően jelentkezhetnek. Az érintettek többségénél azonban erre csak a fertőzés utáni héten vagy hónapban kerül sor. (De olyanok is akadnak, akik tünetmentesen vészelik át a fertőzést.)

A kezdeti, általános tünetek közé tartozik a láz, a fejfájás, a hányás és a gyengeség. Kis idő elteltével jelentkezhetnek a komolyabb tünetek: például zavartság, koordinációs zavarok, beszédzavar vagy görcsrohamok. Súlyos esetben agyhártyagyulladással, az agyat és a gerincvelőt körülvevő membránok duzzanatával járó állapot léphet fel, ami megfelelő diagnózis és időben elkezdett kezelés híján halált is okozhat.

A Powassan-vírus ellen jelenleg nem létezik védőoltás vagy standard, mindenkinél bevált kezelési mód. Az orvosok fokozott folyadékfogyasztást szorgalmaznak, emellett fontos a lázcsillapítás és az agyduzzanat lelohasztását elősegítő gyógyszerek szedése. A túlélőknél bizonyos tünetek, mint a fejfájás, az izomgyengeség vagy a memóriazavarok hosszú távon fennmaradhatnak.

Mit érdemes tudni ezekről az élősködőkről?

A szarvaskullancsok késő tavasztól ősz közepéig igazán aktívak, a legtöbb Powassan-vírusos esetet ebben az időszakban jelentik. Az Egyesült Államokban általában a Nagy-tavak vidékéről, ahol különösen elterjedtek ezek az élősködők. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) jelentése szerint Amerikában 2011 és 2020 között dokumentált 194 eset tizenegy százaléka bizonyult halálos kimenetelűnek. Ez összhangban van a vírus általános halálozási arányával, ami a tünetekkel küzdők esetében 10-15 százalék. 

A szarvaskullancsok által terjesztett vírustól nem kell pánikba esni, de nem árt tudni, hogy létezik, és hogy bizonyos – és látszólag minden előzmény nélkül fellépő – tünetek hátterében akár kullancscsípés is állhat. 

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)