Közelebb vagyunk az apokalipszishez, mint valaha

A harmadik egymást követő évben áll 100 másodperccel éjfél előtt a végítélet képzeletbeli órája, amely azt szimbolizálja, mekkora az emberiség megsemmisülésének a kockázata.

A klímakrízis fekete dobozát készítik el ausztrál kutatók és művészek. Céljuk, hogy ezáltal számon lehessen kérni a világon a Föld jövőjét.

Bár tavaly felcsillantak reménysugarak, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a nemzetközi biztonsági helyzet stabilizálódott volna. Sőt, a 75. évében lévő óramutató közelebb áll az apokalipszishez, mint valaha, a világ változatlanul rendkívül veszélyes pillanatban van - mondta Rachel Bronson, az Atomtudósok Bulletinjének (BAS) elnöke.

A világ változatlanul rendkívül veszélyes pillanatban van.
A világ változatlanul rendkívül veszélyes pillanatban van.

Így változott az óra állása

A szervezetet az atombomba második világháborús ledobása után alapították tudósok, hogy az emberiség túlélését fenyegető legnagyobb veszélyekre hívja fel a figyelmet a Végítélet órája, a Doomsday Clock gondozásával.

A tudósok szerint az emberiség még mindig a legközelebb áll a végítélethez 1947 óta, amikor létrehozták az Atomtudósok Bulletinjét. 2018-ban és 2019-ben két perccel éjfél előtt állt az óramutató, 2020-ban 100 másodpercre tekerték előre, és az 2021-ben is ott maradt. Az első évben, 1947-ben az óra mutatója hét percre állt az éjféltől. Legtávolabb, 17 percre 1991-ben, a hidegháború végén volt az éjféltől.

A koronavírus-járvány mellett a tudósok idén is mindenekelőtt az atomháború, a klímaváltozás és a hamis digitális információk veszélyét látják az emberiséget fenyegető legfőbb tényezőknek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő