Koronavírus: újabb szigorítások Magyarországon

A koronavírus okozta helyzet miatt további szigorítások bevezetésére volt szükség Magyarországon. A tisztifőorvos csütörtök este közzétett határozata a nemzetközi személyszállítást érinti, hétfőtől pedig a minden kórházba kórházparancsnokokat vezényelnek.

A koronavírus elleni védekezés jegyében kiadott új határozat megtiltja a nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint polgári légijármű belépését Magyarország területére. Megtiltja továbbá a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban történő belépését Magyarországra. A határozat emellett a felsőoktatást is érinti, kimondja ugyanis, hogy a főiskolákat és egyetemeket ezentúl sem látogathatják a hallgatók - olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus hírek, koronavírus megelőzés, koronavírus korlátozások
Aluljáró lépcsőjét fertőtlenítik Újpest-Központnál. Fotó: MTI/Mónus Márton

Kötelezettségek és lehetőségek

Koronavírus: kijárási korlátozás jön Magyarországon - olvassa el a részleteket!

A határozat kötelezi a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárokat, hogy az országba belépéskor vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, amelynek eredményétől függően különböző típusú - házi vagy intézményesített - karanténba kerülnek majd, hogy megelőzhessék a koronavírus további terjedését.

A határozat emellett lehetővé teszi a koronavírus-járvány idejére a humanitárius folyosó nyitva tartását az áthaladó külföldi magánszemélyeknek, valamint könnyítést tartalmaz a nemzetközi teherforgalomban résztvevő gépkocsivezetők számára. A határozat azonnal életbe lépett, végrehajtásában és betartatásában a rendőrség segít majd.

Kórházparancsnokokat vezényelnek ki

Hétfő reggeltől minden kórház élén megjelennek az egyenruhás "kórházparancsnokok" - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió reggeli műsorában. Mint mondta, az orvosszakmai kérdésekben nem ők fognak dönteni, hanem az orvosok. Azonban a koronavírus megelőzése érdekében bevezetett járványügyi előírások betartása, betartatása, a készletek rendelkezésre állása, és a személyzettel való gazdálkodás folyamatos felügyelete a kórházparancsnokok feladata lesz.

Ha a következő néhány hétben, hónapban jól működik ez a rendszer, akkor a kórházak ki fogják bírni a koronavírus-járvány okozta terhelést - véli a miniszterelnök.

Nem valószínű, hogy nyáron eltűnik a koronavírus - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: