Koronavírus: rendkívüli intézkedések több cégnél

Több kereskedelmi cég is rendkívüli intézkedéseket hozott az elmúlt napokban a koronavírus-járványra tekintettel. Miközben vannak ágazatok, amelyek gőzerővel üzemelnek, mások a veszélyhelyzet alatt inkább a leállást választják, készülve az azt követő időkre.

Rövidebb nyitva tartás az Aldiban, a Spar extra juttatással biztatja a dolgozóit

Az Aldi honlapján közölte, hogy pénztárait védőplexivel szereli fel, és március 23-tól rövidebb nyitvatartási időre áll át, annak érdekében, hogy dolgozói leterheltségét csökkentse, és több idő legyen a polcok feltöltésére. A cég az új nyitvatartási rend hatásait folyamatosan elemzi, szükség esetén felülvizsgálja.

Ugyancsak rövidíti a nyitva tartást a Spar, áruházai hétköznap átlagosan 6:30 és 19 óra között tartanak nyitva a továbbiakban. Erre a lépésre a veszélyhelyzet, illetve a megváltozott vásárlói szokások miatt volt szükség. Emellett mind webshopjában, mind üzleteiben mennyiségi korlátozást alkalmaz: egy-egy vevő lédig termékekből maximum 5 kilogrammot, darabban értékesített árukból maximum 10 darabot vásárolhat. A Spar a megnövekedett rendelésszám miatt webshopjában bővítette az elérhető idősávokat, így hétköznapokon már 22 és 23 óra között is szállít. A társaság kitér arra, hogy munkatársai rendkívül leterheltek, az extra munkát új juttatással hálálja meg a munkáltató: minden ledolgozott óra után bruttó 400 forint hűségjutalmat számol el munkavállalói részére.

Koronavírus: ez mozgatja a vásárlási pánikot A szupermarketek üres polcai azt jelzik, hogy bizonyos cikkeket az emberek elkezdtek felvásárolni, mert tartanak egy elhúzódó járvány következményeitől. Vajon helyes vagy irracionális döntések húzódnak meg a cukor, a liszt a vécépapír vagy a kézfertőtlenítők túlzó beszerzése mögött? A szakértők ismerik a pontos választ. Részletek itt.

A Lidl a honlapján szereplő tájékoztatás szerint védőplexivel szereli fel pénztárait, illetve arcvédő plexit és maszkot biztosít dolgozóinak. A vevők várakozási helyét a kasszák előtt padlómatricával jelöli ki, a kasszákat, kasszaszalagokat, kilincseket és egyéb felületeket naponta többször, vírusölő fertőtlenítőszerrel fertőtleníti.

Egyébként mindhárom kereskedelmi cég felhívta vásárlói figyelmét az óvintézkedések betartására, egyebek mellett arra, hogy lehetőség szerint egyedül menjenek vásárolni, a többi vevőtől egy-két méter távolságot tartsanak, átgondolt bevásárlólistákat készítsenek és kártyával fizessenek.

Karalábét vesz becsületkasszás fizetéssel egy vásárló Orosházán 2020. március 25-én. A koronavírus-járvány miatt nehezen tudják értékesíteni készleteiket a zöldségtermeléssel foglalkozó gazdálkodók
Karalábét vesz becsületkasszás fizetéssel egy vásárló Orosházán 2020. március 25-én. A koronavírus-járvány miatt nehezen tudják értékesíteni készleteiket a zöldségtermeléssel foglalkozó gazdálkodók

15 ezer forintra emelkedik az egyérintéses fizetési limit

A Mastercard csütörtökön jelentette be, hogy jövő szerdától 15 ezer forintra emeli az egyérintéses fizetési limitet saját hálózatában. Várakozásuk szerint az összeghatár megemelése gyorsabbá teszi a vásárlásokat. A Mastercard Magyarország mellett 28 országban emeli az érintőkártyás fizetések összeghatárát. A járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések között szerepelt annak elrendelése, hogy ötezerről tizenötezer forintra emelkedik a PIN-kód nélkül is engedélyezett, érintéses fizetési kártyás vásárlások összeghatára április 15-től. Ezzel a becslések szerint a vásárlások csaknem 90 százalékánál a vevőnek nem kell megérintenie a POS-terminált.

Segíti az időseket ellátó intézményeket az Unilever

Az Unilever a termelés átszervezésével növeli a fertőtlenítőszerek gyártását, és vállalja azon munkavállalóinak jövedelempótlását, akiknek a járvány miatt veszélybe került a megélhetése. A cég fokozza a termelést nyírbátori - mintegy 90 százalékban exportra termelő - üzemében is, ahol egyebek mellett a Domestos és a Flóraszept is készül.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az Unilever globálisan 500 millió eurót szabadít fel nehéz helyzetbe került kkv-partnereinek támogatására. Emellett 100 millió eurónyi adománnyal támogatja a koronavírus elleni küzdelmet. Ennek keretében Magyarországon például időseket ellátó intézményekhez 900 flakon Domestost juttat el, egészségügyi intézményeknek pedig több mint 1200 liter fertőtlenítőszert adományoz.

Az átmeneti leállást választó cégek számát gyarapítja péntektől az autóüvegeket gyártó japán AGC tatabányai gyára. A vállalat személyzeti igazgatója azt mondta, az üzem 800 dolgozója egy hétig fizetett szabadságon, egy hétig pedig állásidőn lesz, tehát anyagi kárt nem szenvednek. Gíber Mihály szerint az állásidőre is 100 százalékos bért kapnak a dolgozók, akiknek nem tudnak munkát biztosítani erre az időre. A leállás alatt elvégzik a nyárra tervezett karbantartásokat. Az üzem újraindulásának dátuma a járványhelyzet és a vevői igények függvényében változhat.

Kijárási korlátozás: ilyen lesz az életünk szombattól - a részletekért olvassa el az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció