Koronavírus: Németország kezd kifogyni a vakcinából

Az elmúlt hetekben felgyorsult az oltások felvételének üteme, a következő negyedévre hiány alakulhat ki vakcinából.

Németország új egészségügyi minisztere, Karl Lauterbach közölte, hogy közvetlen tárgyalásban áll a COVID-19 oltóanyagok gyártóival a szállítások növelése érdekében, miután kiderült, hogy az országban hiány van vakcinából - írta a Bloomberg .

"Az első negyedévben oltóanyaghiánnyal kell szembenéznünk" - mondta a múlt héten hivatalba lépett Lauterbach az ARD televíziónak adott interjújában. "Remélem, a következő napokban pozitív üzenetet tudok közölni ezzel kapcsolatban" - tette hozzá. Szerinte üdvözlendő, hogy túl kevés az oltóanyag, mert ez az oltások sikerét mutatja, noha a hiány sokakat meglepett, amikor elvégezték a leltárt.

Karl Lauterbach német eü-i miniszter
Karl Lauterbach, az új német egészségügyi miniszter. Fotó: Getty Images

A lap szerint Németország oltási kampánya kevésbé volt sikeres, mint más fejlett országokban. A friss adatok szerint a lakosság mindössze 69,7 százaléka volt teljesen beoltva. Ez Franciaországban csaknem 80 százalék, Olaszországban pedig csaknem 75 százalék.

Az elmúlt hetekben ugyanakkor felgyorsult az oltások üteme az országban, és a hangsúly a lehető legtöbb emlékeztető oltás beadására helyeződött az immunitás szintjének emelése és a betegség új omikron változatának esetleges gyors terjedésének megakadályozása érdekében. Németország új kancellárja, Olaf Scholz támogatta a kötelező védőoltások jövő év első negyedévére történő bevezetését, a parlament alsóháza pedig várhatóan a következő hetekben szavaz erről.

Magyarországon a kormány újabb oltási akciót hirdetett december 16. csütörtök és december 18. szombat között a kórházi oltópontokon. Ezúttal is előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval fel lehet venni akár az első, akár az elmaradt második, vagy a megerősítő harmadik oltást.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)