Koronavírus: nem halasztják el az olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) keddi közleménye szerint egyelőre nincs szükség drasztikus döntésekre a nyári, tokiói olimpiával kapcsolatban a koronavírus-járvány miatt.

A tokiói olimpia szervezői bizottságának egy tagja szerint, amennyiben a koronavírus-járvány programváltoztatásra kényszeríti a szervezőket, úgy a rendezvény elhalasztása tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Részletek itt.

Az egész világ számára példa nélküli helyzet állt elő, a körülmények napról napra változnak, és befolyásolják az olimpia előkészületeit, de a NOB továbbra is teljes mértékben elkötelezett az ötkarikás játékok megrendezése mellett - olvasható a szervezet sajtóközleményében. A NOB álláspontja szerint jelenleg - több mint négy hónappal a rajt előtt - nincs szükség drasztikus döntésekre. "Az előkészületekben résztvevők egészsége a legfontosabb számunkra. Minden intézkedést megteszünk a sportolók, az edzők és a háttérstábok biztonságának és érdekeinek védelmében. Az olimpiai közösség tagjai támogatják egymást a jó és a nehéz időkben egyaránt" - fogalmazott Thomas Bach NOB-elnök.

A NOB továbbra is arra ösztönöz minden sportolót, hogy folytassa a felkészülést, a maga részéről pedig folytatja a konzultációkat valamennyi érintettel. Kedden a nyári olimpiai sportágak nemzetközi szövetségének (ASOIF) vezetőivel tárgyaltak a NOB illetékesei, a következő napokban pedig a nemzeti olimpiai bizottságok, a sportolói bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), illetve számos nemzetközi sportági szövetség képviselőivel ülnek tárgyalóasztalhoz. A NOB üdvözölte Abe Sindzó japán miniszterelnök keddi bejelentését, amely szerint a G7 országok a "teljes" olimpia megrendezését támogatják.

koronavírus, Tokió, Japán, olimpia, COVID-19, NOB, Nemzetközi Olimpiai Bizottság
koronavírus, Tokió, Japán, olimpia, COVID-19, NOB, Nemzetközi Olimpiai Bizottság

A közlemény szerint a sportolói helyek 57 százaléka már gazdára talált, a kvalifikációs időszak folytatásában viszont módosításokra lesz szükség. Az ezekkel kapcsolatos javaslatokat a nemzetközi sportági szövetségek április elejéig nyújthatják be. Továbbra is törekedni kell a tervezett kvalifikációs események megrendezésére, hogy a lehető legtöbb kvóta versenykörülmények között találjon gazdára. Amennyiben ez nem lehetséges, különböző sportági rangsorokat, illetve az eddigi eredményeket kell figyelembe venni.

A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.

"A sportolók egészségét veszélyezteti a NOB"

Ekaterini Sztefanidi görög olimpiai bajnok atléta szerint a NOB a sportolók egészségét veszélyezteti azzal, hogy arra buzdítja a versenyzőket, folytassák felkészülésüket a tokiói játékokra. A riói olimpia női rúdugróversenyének győztese - aki jelölt a NOB sportolói bizottságába, ahová a japán fővárosban kerülhet be - azt mondta, a szervezetnek mindenképpen szüksége lenne egy B-tervre arra az esetre, ha a koronavírus-járvány miatt nem lehetne megrendezni az olimpiát, és ha időben lépne, akkor sportolók nem kockáztatnák egészségüket a felkészülés során.

"Az olimpiai bizottság nehéz helyzetbe hoz minket, hiszen mégis hogyan készülhetnénk ilyen körülmények között. A létesítményeinket bezárták, és most ugyan külön engedéllyel bemehetünk edzeni, ott viszont ugyanazon a felületen kell dolgoznunk. És akkor még nem beszéltünk a csapatok, az úszók, vagy a tornászok felkészüléséről" - mondta Sztefanidi arra reagálva, hogy a NOB keddi közleményében hangsúlyozta, egyelőre nincs szükség drasztikus döntésekre a nyári, tokiói olimpiával kapcsolatban a koronavírus-járvány miatt.

A Spanyol Olimpiai Bizottság elnöke, Alejandro Blanco szintén úgy fogalmazott, a halasztást részesítené előnyben, hogy ne sérüljön az egyenlőség elve. Ezt ő is azzal indokolta, hogy a spanyol sportolók jelenleg nem tudnak megfelelően készülni az ötkarikás játékokra a járvány miatt bevezetett intézkedések miatt, azaz a sportolók nem egyenlő feltételekkel érkeznének a japán fővárosba. Francia kollégája, Denis Masseglia hétfőn úgy vélekedett, akkor lehet megrendezni az olimpiát, ha május közepére a világjárvány túljut a tetőzésen. Ha viszont még akkor is krízis lesz, akkor nem látja, miként lehetne a tervek szerint megrendezni a játékokat.

A Japán Olimpiai Bizottság alelnöke is fertőzött

Megfertőzte a koronavírus Tasima Kozót, a Japán Olimpiai Bizottság (JOC) alelnökét, aki a szigetországi futballszövetség (JFA) vezetője is. A pozitív teszt tényét maga Tasima erősítette meg szerdán. A Japan Times beszámolója szerint a sportvezető "enyhén lázas éstüdőgyulladástüneteit" mutatja, de összességében "rendben van". A 62 éves Tasima nemrégiben Észak-Írországban, Hollandiában és az Egyesült Államokban járt, ahol különböző futballszakmai találkozókon vett részt.

Hogyan zajlik a magyar családok élete, miután bezártak az iskolák? Erről jelent meg egy személyes beszámoló az nlc.hu oldalán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső