Koronavírus: napokig megél a felületeken

Az új típusú koronavírus a levegőben néhány órán át, egyes felületeken pedig akár két-három napig is megél - állapították meg a kutatók.

Vajon mehetünk edzőterembe koronavírus-járvány idején? A válaszért kattintson ide!

Az amerikai országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) kutatóiból és más tudósokból álló csoport az vizsgálta, hogy meddig él meg az új koronavírus a levegőben, illetve a felületeken. A szakemberek orvosi porlasztókészülékkel juttatták a vírusmintákat a levegőbe - ez a folyamat ugyanis nagyon hasonlít ahhoz, amikor egy fertőzött a köhögésével vagy tüsszentésével szórja szét a kórokozókat.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus terjedése, koronavírus tárgyakon, koronavírus a levegőben, fertőtlenítés
koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus terjedése, koronavírus tárgyakon, koronavírus a levegőben, fertőtlenítés

Eddig marad életben a vírus

A kutatók megállapították, hogy az új típusú koronavírus a levegőben akár 3 óráig is életképes maradhat. Emellett a rézfelületen 4 óra, a kartonpapíron 24 óra, a műanyagon és a rozsdamentes acélon pedig 2-3 nap elteltével is kimutatható az életképes vírus.

A kutatók hasonló eredményeket kaptak, amikor a 2003-as SARS-járványt okozó koronavírust tesztelték, tehát a tartósságbeli eltérések nem magyarázzák, hogy az új típusú koronavírus miért terjed sokkal szélesebb körben. A teszteket egyébként az amerikai Országos Egészségügyi Központ (NIH) hamiltoni laboratóriumában végezték el.

Már több mint 4300 áldozatot szedett

Az új típusú koronavírus 2019 végén jelent meg Kínában, de azóta már több mint 100 országba elért. A kór eddig legalább 120 ezer embert fertőzött meg és 4300-nál is több áldozatot szedett világszerte.

Mi lenne, ha holnap Budapesten bevezetnék a kötelező karantént? Kibírnánk otthon két hetet, esetleg egy hónapot? Fel lennénk erre készülve? Az nlc.hu cikkéből kiderül, mit érdemes otthon tartani vészhelyzet esetére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: