Koronavírus: napokig megél a felületeken

Az új típusú koronavírus a levegőben néhány órán át, egyes felületeken pedig akár két-három napig is megél - állapították meg a kutatók.

Vajon mehetünk edzőterembe koronavírus-járvány idején? A válaszért kattintson ide!

Az amerikai országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) kutatóiból és más tudósokból álló csoport az vizsgálta, hogy meddig él meg az új koronavírus a levegőben, illetve a felületeken. A szakemberek orvosi porlasztókészülékkel juttatták a vírusmintákat a levegőbe - ez a folyamat ugyanis nagyon hasonlít ahhoz, amikor egy fertőzött a köhögésével vagy tüsszentésével szórja szét a kórokozókat.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus terjedése, koronavírus tárgyakon, koronavírus a levegőben, fertőtlenítés
Védőruhás munkások fertőtlenítik a metróállomást Szöulban. Fotó: Getty Images

Eddig marad életben a vírus

A kutatók megállapították, hogy az új típusú koronavírus a levegőben akár 3 óráig is életképes maradhat. Emellett a rézfelületen 4 óra, a kartonpapíron 24 óra, a műanyagon és a rozsdamentes acélon pedig 2-3 nap elteltével is kimutatható az életképes vírus.

A kutatók hasonló eredményeket kaptak, amikor a 2003-as SARS-járványt okozó koronavírust tesztelték, tehát a tartósságbeli eltérések nem magyarázzák, hogy az új típusú koronavírus miért terjed sokkal szélesebb körben. A teszteket egyébként az amerikai Országos Egészségügyi Központ (NIH) hamiltoni laboratóriumában végezték el.

Már több mint 4300 áldozatot szedett

Az új típusú koronavírus 2019 végén jelent meg Kínában, de azóta már több mint 100 országba elért. A kór eddig legalább 120 ezer embert fertőzött meg és 4300-nál is több áldozatot szedett világszerte.

Mi lenne, ha holnap Budapesten bevezetnék a kötelező karantént? Kibírnánk otthon két hetet, esetleg egy hónapot? Fel lennénk erre készülve? Az nlc.hu cikkéből kiderül, mit érdemes otthon tartani vészhelyzet esetére.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: