Koronavírus: "minden adott a biztonságos iskolanyitáshoz"

Minden feltétel adott ahhoz, hogy koronavírus-járvány közepette a lehető legbiztonságosabb módon induljon újra hétfőn az oktatás-nevelés az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozataiban - hangzott el a csütörtöki kormányinfón.

A szerdai kormányülésen elhangzott legfontosabb információkról szokás szerint Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be. Az oltási programmal kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt héten Magyarország oltott a leggyorsabban az Európai Unió (EU) tagországai közül, a legnehezebb feladat azonban továbbra is a koronavírus -vakcinák beszerzése.

Jöhet a nyitás következő lépése

Orbán: jövő héten nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai - kattintson!

A miniszter elmondása szerint a legutóbbi nemzeti konzultációból is kiderült, hogy az emberek a kellő óvatosság melletti fokozatos nyitást támogatják. Épp ezért döntöttek úgy, hogy a beoltottak létszámához kötik a különböző lépéseket. Az első lépcső - az üzletek újranyitása és a kijárási korlátozás időtartamának rövidítése - 2,5 millió immunizálttal valósulhatott meg, az újabb lazítás - a teraszok nyitása - pedig várhatóan a jövő héten következik, amikor az új típusú koronavírus ellen beoltottak száma eléri a 3,5 milliót - ismertette Gulyás.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
A kormány szerint minden feltétel adott a biztonságos nyitáshoz és visszatéréshez.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Mi lesz az iskolákkal, óvodákkal?

A kormány arról is döntött, hogy április 19-én újraindulhat az oktatás-nevelés az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozataiban, úgy látják ugyanis, hogy a minden feltétel adott a biztonságos nyitáshoz és visszatéréshez. A miniszter azonban kitért arra is, hogy amennyiben a szülők még nem szívesen engedik vissza gyermekeiket a közösségbe, akkor az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet. A tanároktól azonban nem várható el, hogy "kettős oktatást", tehát digitális és jelenléti oktatást végezzenek párhuzamosan.

Tehát azokban az évfolyamokban, ahol megindul a jelenléti tanítás, az online oktatás már nem lesz megoldott. De nyilván van arra mód, hogy az otthon maradó diákok is lépést tudjanak tartani a tananyaggal - mondta Gulyás Gergely. A további részletekről és részszabályokról azonban majd Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ad tájékoztatást - jegyezte meg.

8 millió beoltott a cél

A miniszter arról is beszélt, hogy eddig 4,2 millió ember regisztrált a COVID-19 ellen védelmet nyújtó oltásra, ezen felül pedig soron kívül oltották az egészségügyi dolgozókat, a fegyveres szervek munkavállalóit, valamint idősotthonok lakóit és gondozóit. Így összesen már 4,5 millióan vannak azok, akik már kaptak oltást vagy jelezték igényüket. A cél a 8 millió elérése, ezzel a számmal ugyanis garantálni lehetne a teljes 18 év feletti lakosság védettségét. A társadalmi immunitáshoz azonban már nagyjából 6 millió beoltott is elég lehet, és a tervek szerint ezt a mérföldkövet már május végéig elérhetjük, amennyiben sikerül más módon pótolni az EU-s beszerzésből kiesett vakcinákat - szögezte le Gulyás Gergely.

Így lesz biztonságos a teraszok nyitása - olvassa el a részleteket!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

A keleti országrészben este még felhős lehet az ég, és egy-egy zápor sem kizárt, majd lassan ott is felszakadozik a felhőzet. Hajnalra a középső tájakon - egy összeáramlás mentén - alacsonyszintű felhőzet képződhet, illetve foltokban köd is kialakulhat. Az északias szelet élénk, főként északkeleten akár erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható, ugyanakkor a derült, szélvédett északi völgyekben 5, 8 fokig is lehűlhet a levegő. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra