Koronavírus: mi az igazság a klorokinról?

A malária ellen használt klorokintól azt remélték, hogy az új koronavírus ellen is bevethető lesz. Az eddigi eredmények azonban ezt nem igazolták, egyesek szerint még veszélyes is lehet ez a hatóanyag. Mi az igazság?

Míg a vakcina el nem készül, a koronavírus ellen több olyan gyógyszert is tesztelnek, amelyek más betegségek esetén már hatásosak voltak. Az egyik ilyen a malária ellen használt klorokin, amelyhez egyidőben komoly reményeket fűztek. Az elmúlt hetekben azonban sorra jelentek meg olyan cikkek is, melyek szerint a készítmény nemhogy nem alkalmas a betegek kezelésére, de akár veszélyes is lehet rájuk. Pedig a valóságban keveset tudunk a szer koronavírus-elleni hatékonyságáról - írja a Pirulakalauzon Dr. Csupor Dezső szakgyógyszerész.

Koronavírus: maláriaellenes szer segíthet Klinikai kísérletben vizsgálhatják egy maláriaellenes készítmény hatását a COVID-19-betegségre az Egyesült Államokban, miután engedélyt adott erre az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA). Kattintson a részletekért!

Mire használják a klorokint?

A hatóanyag régóta ismert, még 1934-ben állították elő és évtizedeken keresztül a malária elleni megelőző szerként használták. Jelenleg az egyik legnagyobb mennyiségben alkalmazott gyógyszer a világon, így a mellékhatásaival is tisztában vannak az orvosok. Malária ellen azonban egyre kevésbé bevethető, az évtizedes használat miatt ugyanis a betegség kórokozója ellenállóbbá vált a gyógyszerrel szemben. Mivel az immunrendszerre is hat, így hatékony lehet bizonyos autoimmun kórképek, például a reumatoid artritisz kezelésében is.

Mivel vírusellenes hatása is évtizedek óta ismert, ezért a kutatók úgy vélték, a koronavírus ellen is felhasználhatják. Ezek a koronavírusok egy endocitózis nevű folyamattal jutnak be a sejtekbe, a klorokin azonban meggátolhatja, hogy kiszabaduljon onnan. A sejttenyészetek eredménye szerint a szer jól működhet a koronavírus ellen is, így először KÍnában kezdtek vele kísérletezni. Akkor úgy tűnt, hogy a klorokint kapott betegek gyorsabban gyógyulnak, illetve a tüdőgyulladásuk és a lázuk is mérséklődött.

Több készítmény koronavírus elleni hatékonyságát is vizsgálják. Fotó. Getty Images
Több készítmény koronavírus elleni hatékonyságát is vizsgálják. Fotó. Getty Images

Nem sokkal ez után közzétettek azonban két tanulmányt, amely szerint a klorokin használata nemhogy hatékony, de egyenesen veszélyes is lehet ezeknél a betegeknél. Az Associated Press oldalán közölt kutatások szerint a klorokin egyik származékával, a hidroxi-klorokinnal kezelt betegek körében nagyobb volt a halálozási arány. Egy másik hír szerint Brazíliában is leálltak a szer használatával, miután a betegek egy részénél komoly szívritmuszavar alakult ki.

Valóban veszélyes a klorokin?

Az eredményeket azonban érdemes több szempontból is megvizsgálni. Egyrészt a vizsgálatok során nem a klorokint, hanem a hidroxi-klorokint alkalmazták, és bár a két szer sok szempontból nagyon hasonló, a hatásukat nem lehet egyértelműen összemosni. Az első, amerikai vizsgálatnál pontosan azt sem lehet tudni, hogy a betegek milyen dózisban kaptak belőle, ennek ismerete nélkül pedig a hatékonyságot sem lehet felmérni.

Korábban már megállapították, hogy a klorokin nagy dózisban látásromlást és szívritmuszavarokat okozhat. A brazil kutatásban már ismertek a dózisok (tíz nap alatt 12 gramm, illetve 5 nap alatt 2,7 gramm), amelyek jóval nagyobbak, mint amit a malária megelőzésére (heti 0,5 gramm) és kezelésére (3 nap alatt 2,5 gramm) alkalmazott mennyiségek. A kísérletben elhunyt két beteg is az extrém magas dózisnak számító 12 grammot kapta.

Könnyen lehet tehát, hogy a brazil mellett az amerikai vizsgálat is rosszul tervezett volt, az eredmények pedig félrevezethetőek. A jelenlegi adatok alapján így nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy a klorokin használható-e, vagy éppen hogy veszélyes - írja a szakgyógyszerész.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)