Koronavírus: lassul a járvány a spanyoloknál

Meghaladta a 85 ezret a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban, de a járvány terjedésének üteme már napok óta lassul - közölte María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa.

A szükségállapot és a szigorú lakhelyelhagyási korlátozások bevezetését követő első tíz napban naponta átlagosan 20 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek száma. Az elmúlt öt napban viszont átlagosan 12 százalékra mérséklődött a növekedés - ismertette a szakember. Ez az a folyamat, amelyre a járványügyi szakértők vártak - tette hozzá, és megköszönte az emberek együttműködését a korlátozások betartásában. Ugyanis - mint mondta - ez a legfőbb eszköz a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

6300 új beteg

Koronavírus: sokaknál ez az új tünet jelentkezik - olvassa el a részleteket!

Spanyolországban az elmúlt 24 órában mintegy 6300 új koronavírusos beteget regisztráltak - köztük például Fernando Simónt, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatóját, aki eddig naponta tájékoztatta a sajtót a járvány alakulásáról. A koronavírus jelenlétét eddig több mint 12 ezer egészségügyi dolgozónál mutatták ki, akiknek mintegy 90 százaléka otthoni karanténban lábadozik. Intenzív osztályon jelenleg több mint 5 ezer beteget kezelnek.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Spanyolország, koronavírus-járvány, koronavírus áldozatok, koronavírus fertőzöttek száma
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Spanyolország, koronavírus-járvány, koronavírus áldozatok, koronavírus fertőzöttek száma

A koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma egy nap alatt 812-vel emelkedett. Életét vesztette egy 57 éves barcelonai orvos is, aki így a járvány hatodik egészségügyben dolgozó áldozata. A fertőzésbe eddig összesen 7340-en haltak bele Spanyolországban. Ugyanakkor a gyógyultak száma is növekszik: egy nap alatt több mint kétezer embert nyilvánítottak egészségesnek. Eddig már csaknem 17 ezren gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből.

Túlterheltek az intenzív osztályok

A koronavírus-járvány miatt a madridi tartomány és Katalónia több kórházában is túlterheltté váltak az intenzív osztályok. Ennek oka, hogy túl sok a beteg, a súlyos állapotban lévő páciensek kezelése pedig átlagosan 2-3 hétig tart. Ezért az intézményekben folyamatosan bővíteni próbálják az intenzív ellátás férőhelyeit - ismertette María José Sierra. Az El País című napilap a madridi helyi kormány adataira hivatkozva azt írta, a tartományban összesen 1745 intenzív terápiás ágy van, amelynek 20 százaléka szabad. A madridi kiállítási- és vásárcsarnok területén hétfőn berendezett tábori kórházban viszont további 32 intenzív férőhelyet tesznek elérhetővé. Ezen felül pedig szükség esetén további ötszáz ágyat tudnak még biztosítani.

Spanyolországban egyébként két hete szükségállapot van érvényben a koronavírus okozta helyzet miatt. Az oktatási intézmények zárva tartanak, a lakók pedig csak meghatározott esetekben - például munkába járás vagy bevásárlás miatt - hagyhatják el otthonukat. Ez a korlátozás április 11-ig van érvényben. Hétfőtől leálltak a nem létfontosságú ágazatok, többek között az autó- és az építőipar is. Az április 9-ig tartó korlátozás azonban az egészségügyet, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az áram-, gáz- és vízellátást, a gyógyszeripart, valamint a telekommunikációt és a médiát sem érinti.

Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből egy 95 éves svájci nő - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció