Koronavírus: közterületeket fertőtlenítenek országszerte

A nagyvárosokban, de kisebb településeken is megkezdték a forgalmasabb közterületek fertőtlenítését, hogy csökkentsék a koronavírus terjedésének kockázatát.

A koronavírus-járvány miatt országszerte fertőtlenítik a buszmegállók, a közintézmények és az üzletek környékét. Többnyire permetezőgépekkel szórják ki a tisztító- és fertőtlenítő-koncentrátumot a forgalmas területeken.

Játszótereket és padokat is fertőtlenítenek

Nyíregyházán a NYÍRVV Nonprofit Kft. folyamatosan fertőtleníti a közterületeken lévő játszótereket, szabadtéri bútorokat, pihenőpadokat és kondiparkokat. A társaság munkatársai hypós oldattal permetezik az eszközöket és a játszótereket. Győrben alkoholos szerrel fertőtlenítik a közúti jelzőlámpák nyomógombjait, valamint a belvárosi beléptetőrendszer kommunikációs paneljeit is mindennap. Kapuváron pedig a hónap eleje óta folyamatosan fertőtlenítőszeres oldattal mossák, takarítják a város járdáit és köztereit, hogy megakadályozzák a koronavírus esetleges terjedését.

koronavírus, koronavírus fertőtlenítés, koronavírus védekezés, koronavírus Magyarország
Újfehértó utcáit a helyi mezőgazdasági vállalkozók fertőtlenítik. Fotó: MTI/Balázs Attila

Fertőrákoson a koronavírus okozta veszélyhelyzet ideje alatt minden szombaton 18 órától az önkéntes tűzoltók fertőtlenítik a község utcáit. Az általuk alkalmazott fertőtlenítőszer emberre, állatra és növényre nem veszélyes. Kiemelt figyelmet fordítanak a forgalmas helyeken lévő, gyakran megérintett tárgyakra, például a korlátokra, a buszmegállókra, a padokra és a köztéren elhelyezett kukákra. Pécsen pedig permetezőkészülékekkel antibakteriális, antivirális és gombaölő tisztító-, illetve fertőtlenítőszer-koncentrátumot szórnak ki a forgalmasabb közterületeken, sétányokon és a buszmegállókban.

Van, ahol óránként fertőtlenítenek

Koronavírus: maszkokat osztanak országszerte - részletek!

Veszprém vásárcsarnokában óránként fertőtlenítik a nyitva tartó üzletek ajtókilincseit, így csökkentve a koronavírus terjedésének esélyét. Várpalotán a társasházak lépcsőházait, Dunaújvárosban az utakat és a parkolókat, Sümegen pedig a gyógyszertárak, a posta és a rendőrség környékét, valamint a buszmegállókat fertőtlenítik. A járvány terjedésének lassítása érdekében néhány közterületi padot is eltávolítottak. Hasonlóan védekeznek a járvány ellen Berettyóújfaluban, Nádudvaron, Hajdúnánáson, Csongrádon, Salgótarjánban, Orosházán és Gyopárosfürdőn is.

A kecskeméti Margaréta idősotthon plazmatechnológiás levegőfertőtlenítő berendezéseket kapott, Békéscsabán pedig elrendelték, hogy a két bentlakásos idősotthon mellett a családok és gyermekek átmeneti otthonában, valamint a hajléktalanszállón is minden helyiséget rendszeresen fertőtleníteni kell a koronavírus elleni küzdelem jegyében.

Maszkot gyártanak és tisztítószereket osztanak

Egyes önkormányzatok külön csomagokkal is segítik a koronavírus elleni védekezést. Mikepércsen például szájmaszkot, hypót, szappant, papírtörlőt és gumikesztyűt tartalmazó tisztítószer-csomagokat kapnak a lakók, de Biharugrán is minden háztartásba eljuttat az önkormányzat egy tisztító- és fertőtlenítőszereket, valamint élelmiszereket tartalmazó csomagot. Berettyóújfaluban a helyi varrodában gyártott maszkokat osztanak szét a lakók között.

Segítségkérő oldal indult Magyarországon, az üzemeltetők a közösség erejében bíznak - részletek társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)