Koronavírus: közterületeket fertőtlenítenek országszerte

A nagyvárosokban, de kisebb településeken is megkezdték a forgalmasabb közterületek fertőtlenítését, hogy csökkentsék a koronavírus terjedésének kockázatát.

A koronavírus-járvány miatt országszerte fertőtlenítik a buszmegállók, a közintézmények és az üzletek környékét. Többnyire permetezőgépekkel szórják ki a tisztító- és fertőtlenítő-koncentrátumot a forgalmas területeken.

Játszótereket és padokat is fertőtlenítenek

Nyíregyházán a NYÍRVV Nonprofit Kft. folyamatosan fertőtleníti a közterületeken lévő játszótereket, szabadtéri bútorokat, pihenőpadokat és kondiparkokat. A társaság munkatársai hypós oldattal permetezik az eszközöket és a játszótereket. Győrben alkoholos szerrel fertőtlenítik a közúti jelzőlámpák nyomógombjait, valamint a belvárosi beléptetőrendszer kommunikációs paneljeit is mindennap. Kapuváron pedig a hónap eleje óta folyamatosan fertőtlenítőszeres oldattal mossák, takarítják a város járdáit és köztereit, hogy megakadályozzák a koronavírus esetleges terjedését.

koronavírus, koronavírus fertőtlenítés, koronavírus védekezés, koronavírus Magyarország
koronavírus, koronavírus fertőtlenítés, koronavírus védekezés, koronavírus Magyarország

Fertőrákoson a koronavírus okozta veszélyhelyzet ideje alatt minden szombaton 18 órától az önkéntes tűzoltók fertőtlenítik a község utcáit. Az általuk alkalmazott fertőtlenítőszer emberre, állatra és növényre nem veszélyes. Kiemelt figyelmet fordítanak a forgalmas helyeken lévő, gyakran megérintett tárgyakra, például a korlátokra, a buszmegállókra, a padokra és a köztéren elhelyezett kukákra. Pécsen pedig permetezőkészülékekkel antibakteriális, antivirális és gombaölő tisztító-, illetve fertőtlenítőszer-koncentrátumot szórnak ki a forgalmasabb közterületeken, sétányokon és a buszmegállókban.

Van, ahol óránként fertőtlenítenek

Koronavírus: maszkokat osztanak országszerte - részletek!

Veszprém vásárcsarnokában óránként fertőtlenítik a nyitva tartó üzletek ajtókilincseit, így csökkentve a koronavírus terjedésének esélyét. Várpalotán a társasházak lépcsőházait, Dunaújvárosban az utakat és a parkolókat, Sümegen pedig a gyógyszertárak, a posta és a rendőrség környékét, valamint a buszmegállókat fertőtlenítik. A járvány terjedésének lassítása érdekében néhány közterületi padot is eltávolítottak. Hasonlóan védekeznek a járvány ellen Berettyóújfaluban, Nádudvaron, Hajdúnánáson, Csongrádon, Salgótarjánban, Orosházán és Gyopárosfürdőn is.

A kecskeméti Margaréta idősotthon plazmatechnológiás levegőfertőtlenítő berendezéseket kapott, Békéscsabán pedig elrendelték, hogy a két bentlakásos idősotthon mellett a családok és gyermekek átmeneti otthonában, valamint a hajléktalanszállón is minden helyiséget rendszeresen fertőtleníteni kell a koronavírus elleni küzdelem jegyében.

Maszkot gyártanak és tisztítószereket osztanak

Egyes önkormányzatok külön csomagokkal is segítik a koronavírus elleni védekezést. Mikepércsen például szájmaszkot, hypót, szappant, papírtörlőt és gumikesztyűt tartalmazó tisztítószer-csomagokat kapnak a lakók, de Biharugrán is minden háztartásba eljuttat az önkormányzat egy tisztító- és fertőtlenítőszereket, valamint élelmiszereket tartalmazó csomagot. Berettyóújfaluban a helyi varrodában gyártott maszkokat osztanak szét a lakók között.

Segítségkérő oldal indult Magyarországon, az üzemeltetők a közösség erejében bíznak - részletek társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső