Koronavírus: június vége óta kevesebbet tesztelnek itthon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legutóbb június 12-én változtatott a koronavírus szűrésével kapcsolatos eljárásrendjén. Ekkor módosult a tesztelés rendje is, például nem tesztelnek automatikusan mindenkit, akin a COVID-19 lehetséges tünetei jelentkeznek.

Egyre kevesebb ország biztonságos Az Európai Unió felülvizsgálta és szűkítette azon országok listáját, amelyek állampolgárainak esetében a tagállamok július 16-ától fokozatosan megszüntethetik a koronavírus-járvány miatt bevezetett, beutazásra vonatkozó korlátozásaikat - közölte az Európai Unió Tanácsa. Részletek itt.

Nemrég még távolinak tűnt a koronavírus-járvány második hulláma, ám egyre inkább úgy tűnik, hogy ősz helyett még nyáron bekövetkezhet. A világ egyre több pontján felívelőben van az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, a velünk szomszédos országokban is romlik a helyzet. Úgy néz ki, egyedül nálunk sikerül alacsonyan tartani az esetszámot. Van azonban egy jelentős különbség a környező államok és Magyarország között: jóval kevesebbet tesztelünk. Míg Csehországban, Romániában, Ausztriában, Ukrajnában és Szerbiában 3000-11000 ezer hivatalos COVID-tesztet végeznek el a hatóságok hetente, addig hazánkban ez a szám 1500 körül mozog - hívta fel rá a figyelmet a Magyar Hang portál.

Mikor végzik el a hivatalos tesztet?

A magyar adatokba a legutóbbi információ szerint csak az NNK által elvégzett PCR-tesztek számítanak bele. Ahhoz azonban, hogy valakit leteszteljenek a hatóságok, nem elég, hogy a koronavírus-fertőzés lehetséges tüneteit észleli magán, tehát köhög, legalább 38 fokos láza van, nehézlégzést tapasztal. Az Index értesülése szerint a szimptómák mellett a következő kritériumok közül még legalább egynek teljesülnie kell:

  • A tünetek megjelenését megelőző 14 napban olyan országban vagy területen járt, ahonnan összefüggő eseteket vagy közösségi terjedést jelentettek.
  • Szintén a panaszok jelentkezését megelőző 14 napban szoros kapcsolatban állt olyan személlyel, aki valószínűsíthetően vagy igazoltan fertőzött.
  • Ha járóbeteg-szakellátásra vagy fekvőbeteg-ellátásra szorul.
  • A beteg olyan egészségügyi dolgozó, aki közvetlen betegellátásban dolgozik.
  • Esetleg olyan bentlakásos intézményben (például idősotthonban) dolgozik, esetleg ott kapott ellátást, ahol magasabb rizikócsoportba tartozó személyeket gondoznak.

A szoros kontakt nem feltétlenül túl szoros

A fentiekkel kapcsolatban fontos még tisztázni, hogy mit jelent járványügyi szempontból a szoros kapcsolat kifejezés. Ez sokakat megtéveszt, mert azt gondolhatnánk, hogy csak azokra vonatkozik, akikkel együtt élünk vagy megérintettük például. De nem, a hivatalos álláspont szerint a szoros kontakt az a személy, akivel legalább 15 percig 2 méteres távolságon belül tartózkodtunk és kapcsolatba kerültünk. Ez tehát lehet egy idegen az orvosi rendelőben vagy zsúfolt buszon is. Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy továbbra is mennyire fontos a védőmaszk viselése. Illetve, hogy ha tüneteket tapasztalunk magunkon, járjunk el felelősségteljesen és ne menjünk közösségbe, maradjunk otthon. A házi orvosunkkal pedig telefonon konzultáljunk, ő tájékoztat majd arról, hogy esetünkben történik-e PCR-teszthez mintavétel.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)