Koronavírus: jóval többen halhattak meg, mint hittük

A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói szerint valójában legalább egymillióval többen haltak meg a világon a koronavírus miatt, mint ami a hivatalos jelentésekben szerepel - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

A hivatalos adatok 4,22 millióra teszik a járvány halálos áldozatainak számát, de az egyetem kutatói szerint ez a szám a valóságban magasabb, mert egyes autokrata rezsimek csökkenthették a "bevallott" esetek számát, más országok pedig képtelenek voltak nyilvántartani a valós számokat. Az eLife című folyóiratban közzétett tanulmány kiértékeli az adatok torzulását a különböző országokban: Ariel Karlinsky közgazdász és Dmitrij Kobak statisztikus a világ országainak felénél vette számba, hogy a korábbi évek népességváltozásához képest mennyivel volt magasabb a halálesetek száma a járvány idején. Eddig 103 országban "számolták ki" a többlethalálozások számát, és becslésük szerint a jelenlegi, több mint egymilliós szám még tovább fog növekedni az újabb országok tanulmányozásával.

Koronavírus: zöld utat kaphat egy vakcina - kattintson!

Ez magyarázhatja a növekedést

A szakemberek összevetették a bejelentett koronavírus-halálozások számát az összes halálozáséval - főként a tavasszal gyűjtött statisztikák alapján -, és azt állítják, hogy a korábbi évekhez képest az érzékelhető növekedést elsősorban a koronavírus okozta COVID-19 betegség szövődményei miatti elhalálozások okozták (noha ezeket az eseteket az egyes országokban más kategóriákba sorolták). Ezt a jelenséget figyelték meg például Oroszországban is, ahol a 110 000 hivatalos koronavírus-haláleset mellett 500 000-rel többen haltak meg, mint a korábbi években.

Fehéroroszországban mindössze 390 koronavírus okozta halálesetet jelentettek, de 5700 lehet a halálos áldozatok valós száma, és bár Nicaraguában csak 140 koronavírusos halálesetről számoltak be, a statisztikai adatok elemzése alapján valójában 7000-ren halhattak bele a vírus okozta betegségbe.

Elkerülhetetlen hibák

A tudósok szerint ugyanakkor a legtöbb fejlett országban viszonylag kicsi az eltérés, ám a statisztikai hibák valószínűleg elkerülhetetlenek. Az Egyesült Államokban például 590 000, a koronavírus okozta halálesetet regisztráltak, miközben az elmúlt évekhez képest 640 000-rel nőtt a halálozások száma. Karlinsky úgy vélekedik, több, főként dél-amerikai országban, például Peruban is pontosan próbálják jelenteni az eseteket, de tesztelési lehetőségek és az adminisztrációs hibalehetőségek ezt nagyon megnehezítik.

Egyre több országban mutatnak ismét növekvő tendenciát a koronavírus-járvánnyal összefüggő számok, ezért - a viszonylag magas átoltottsági arány ellenére - Magyarországnak is fel kell készülnie a negyedik hullámra - figyelmeztetett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A részleteket korábbi cikkünkben olvashatja el!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció