Koronavírus: itt szigorítanak a polgármesterek

A miniszterelnök tegnapi bejelentése nyomán egyre több település vezetője rendel el szigorúbb korlátozásokat a húsvéti hétvégére. Cikkünkben összefoglaljuk, hol kell ilyenekre számítani.

Az elmúlt napokban mindenkit az a kérdés foglalkoztatott, hogy meghosszabbítják-e vagy esetleg szigorítják az eredetileg április 11-ig érvényben lévő kijárási korlátozást. Orbán Viktor miniszterelnök végül tegnap délután jelentette be, hogy az határozatlan ideig érvényben marad, és hetente fogják felülbírálni, meddig van rá szükség.

Ezenkívül a húsvéti hétvége idejére rendkívüli felhatalmazást adott a polgármestereknek, hogy saját hatáskörben eldönthessék, milyen egyéb szigorításokat, korlátozásokat szeretnének bevezetni saját településükön. A Magyar Közlönyben csütörtök éjjel jelent meg a rendelet, amelyben még az is szerepelt, hogy a kijárási korlátozás ideje alatt az önkormányzatok határozhatják meg a piacok nyitvatartási rendjét, továbbá azt is, hogy a 65 év felettiek mikor vásárolhatnak ott.

Ennyien halnának meg korlátozások nélkül Mivel gyógyszer és vakcina továbbra sem létezik az új koronavírus ellen, és sajnos a közeljövőben sem is várható, a legjobb védekezési módszer a social distancing, vagyis a társaságtól való tartózkodás. Kutatók egy csoportja ki is számolta, mennyit jelent, ha otthon maradunk. Részletek itt .

Tegnap este óta a következő szigorításokat jelentették be a polgármesterek (listánkat folyamatosan frissítjük):

Lezárják a Margitszigetet

Budapesten a Margitszigeten kívül az Óbudai-szigetet és a Római-partot zárják le minden nap reggel 8 és este 10 óra között péntektől hétfőig a koronavírus-járvány miatt. Karácsony Gergely közölte, arra kérte Terdik Tamást, Budapest rendőrfőkapitányát, hogy a rendőrség szerezzen érvényt a lezárásokról szóló döntésnek. Utasította Handl Tamást, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetőjét, hogy munkatársaival mindenben legyen a rendőrség segítségére.

Az érintett napokon a 26-os busz nem közlekedik, valamint a 4-es és 6-os villamos nem áll meg a Margitszigetnél. "Tisztában vagyok vele, hogy a döntés a kikapcsolódni vágyó budapestiek körében népszerűtlen lehet, sokaknak okoz kényelmetlenséget. A járvány terjedésének megfékezése azonban most nehéz döntéseket tesz szükségessé. Kérem a budapestieket, maradjanak otthon az ünnepek alatt is. Azzal tesszük a legtöbbet a szeretteinkért, ha nem látogatjuk meg őket. Tudom, nehéz, de ha betartjuk a korlátozó intézkedéseket, akkor túl leszünk ezen is" - fogalmazott közleményében a főpolgármester.

Április 10-én kora reggel rendőrök zárták le a Margitsziget bejáratait. Fotó: MTI
Április 10-én kora reggel rendőrök zárták le a Margitsziget bejáratait. Fotó: MTI

Normafa is bezárkózott

"Annak érdekében, hogy a Normafa mint közkedvelt találkozási pont, a járványhelyzetben ne legyen fokozott kockázatot jelentő veszélyforrás, a területhez tartozó valamennyi parkolót 2020. április 10-től lezárjuk. A Normafa park körüli közterületeken, illetve az erdőben szabálytalanul parkolókkal szemben pedig szigorúan eljárunk" - áll Hegyvidék önkormányzatának közleményében. A játszóterek, vendéglátóhelyek, a Libegő és az Erzsébet-kilátó már korábban bezártak.

Szegeden és Győrben zárva tartanak a boltok

Botka László, Szeged polgármestere az elsők között jelentett be szigorításokat. A patikák, élelmiszer- és dohányboltokon kívül más üzlet nem nyithat ki a négynapos hétvégén. "A szegedi polgárokat arra kérem, hogy kizárólag létfontosságú ügyben hagyják el az otthonukat! Felkérem a rendőrséget és a polgárőrséget, hogy segítsenek a szabályok betartásában, és figyelmeztessék a lakosokat!" - fogalmazott Facebook-posztjában.

Győrben hasonló intézkedést hozott a polgármester, Dézsi Csaba András. Annyi kitétellel, hogy ott az illatszert, háztartási tisztítószert, vegyiárut árusító boltok is nyitva tarthatnak. Ezenkívül számos közterületet, például a folyóparti sétányokat is lezárják.

Székesfehérváron este nem mehetnek ki a fiatalok

A város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András szombat 14 órától többfajta korlátozást rendelt el. Közterületen hétfőig kötelező a védőmaszk viselete, egymástól pedig 10 méteres távolságot kell tartani. Bezár a boltok nagy része, a 18 év alatti fiatalok pedig este 20 óra és reggel 6 óra között - egészségügyi vészhelyzetet leszámítva - nem tartózkodhatnak közterületen. A további intézkedéseket ide kattintva olvashatja el.

Sok helyen nem lehet parkolni

 • Miskolc környékén a következő parkolókat zárta le a polgármester: Lillafüred turisztikai parkolói, Diósgyőri vár környéke, Tapolca turisztikai parkolói, Avasi kilátó és környéke, Felső-Hámor turisztikailag frekventált részei, Majális park, Szent István téri nagy parkoló, Népkerti nagy parkoló, Kemény Dénes uszoda környéke, Ifi pálya környéke.
 • Gyöngyös polgármestere 8 mátrai parkoló lezárását rendelte el. A Kékestetőnél sem lehet megállni autóval.
 • Tatabányán is lezárják a turistacélpontok körüli parkolókat, parkokat, emellett pedig a Konzum piac sem nyit ki a hétvégén. Tatán az Öreg-tó környékét zárták le.
 • Hasonló szigorításokat rendeltek el a Dunakanyarban található települések is. Szentendre, Zebegény, Kismaros és Visegrád is bezárkózik a húsvét idejére.
 • Pannonhalmán húsvét idejére a főapátság összes parkolóját lezárták.
 • Pécsen hétfő éjjelig lezárták a megyeszékhely forgalmas közparkjait, szabadidőparkjait, a mecseki parkerdő teljes területét, valamint a város azon közterületeit és parkolóit, amelyeket hagyományosan sok kiránduló keres fel. A város két legnagyobb bevásárlóközpontjában a patikákon, drogériákon és élelmiszerboltokon kívül nem tarthatnak nyitva üzletek.
 • Orfű belterületén péntektől hétfő éjjelig nem működnek a Pécsi-tó környékén lévő parkolók. A tó körül csak orfűi lakosok, érvényes horgász engedéllyel rendelkezők, valamint orfűi üdülőtulajdonosok tartózkodhatnak.
 • Hosszúhetény polgármestere elrendelte a települése környékén lévő erdei utak lezárását péntek reggeltől hétfő éjjelig. A Hosszúhetényt Püspökszentlászlóval és Kisújbányával összekötő utakon csak a helyi lakosok és az utak menti telkek tulajdonosai közlekedhetnek.
 • A baranyai Óbányára és Mecseknádasdra hétfő éjfélig csak a településen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, ingatlantulajdonnal rendelkezők, valamint igazoltan munkavégzés vagy rokonlátogatás céljából érkezők léphetnek be.
 • Pécsváradon már korábban lezárták a nem helyi lakosok elől a kedvelt üdülő- és kirándulóhelynek számító Dombay-tó közvetlen körzetét.
 • Nyíregyházán Kovács Ferenc polgármester elrendelte a turistaforgalomban és a hosszú hétvégéken gyakran használt parkolók átmeneti lezárását. Sóstógyógyfürdőn és a Bujtoson nem használhatók a kerékpártárolók és a tűzrakóhelyek sem.
 • Zalaegerszegen péntektől lezárták a város kedvelt erdei és tóparti kirándulóhelyeinek parkolóit.
 • Kesztölc és Piliscsév polgármestere megtiltotta a kék túra útvonalának helyi szakaszán a túrázást, Kesztölcre csak az ott állandó lakcímmel, tartózkodási hellyel rendelkezők és életvitelszerűen ott élők mehetnek be.
 • Nagykovácsiba nem hajthatnak be más települések lakói, az idegen autósokat visszafordítják.
 • Salgótarjánban szigorítják az ellenőrzéseket, beleértve a turisták városkörnyéki úticéljait.
 • Pásztón péntek délutántól kedd reggelig lezárják a mátrakeresztesi Fakanál csárda melletti parkolót.
 • Balassagyarmaton kiemelten ellenőrzik a Nyírjes és az Ipolypart környékét, és ha megnő az autóforgalom, hétfő estig lezárják a parkolókat.

Korlátozások a Balaton környékén

 • A Balatoni települések vezetői is sorra jelentik be a korlátozásokat. Elsőként Balatonfüred és Balatonalmádi polgármestere közölte, hogy nem lehet használni a nagy parkolókat, továbbá a turisták által látogatott helyeket is lezárják.
 • Veszprémben hétfő éjfélig kizárólag az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, vegyi árut, tisztítószert árusító üzletek, a vásárcsarnok és az üzemanyag-töltőállomások lehetnek nyitva. A népszerű kirándulóhelyeken - Gulya-domb, Séd-völgy, Benedek-hegy és a parkerdő -, a játszótereken és a kültéri sporteszközöknél megtiltották a tartózkodást, a város sétálóutcáján és több más közterületen csak áthaladni lehet.
 • Hévíz polgármestere, Papp Gábor közleményben arra szólított fel mindenkit, hogy "most senki ne jöjjön Hévízre!". Kifejtette: az üzletek zárva vannak, a gyógytó nem fogad vendégeket - és a meleg vizű kifolyójában is tilos a fürdés -, a tó körüli sétányt már napokkal ezelőtt lezárták, és ha szükséges, a parkolókat is le fogják.

A háztartási balesetek, a fog és fülfájás, epegörcs és hasonló fájdalmak soha nem jönnek jókor, de a mostani helyzetben még nagyobb gondot okozhatnak. Mit lehet tenni, ha mégis megtörténik? Ennek járt utána az nlc.hu .

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Gomolyfelhők, illetve fátyolfelhők is lesznek felettünk és elszórt jelleggel várható zápor, zivatar. Az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.