Koronavírus: így szokjunk le arcunk tapogatásáról

Ha hozzáérünk az arcunkhoz, azzal jelentős mértékben megnövelhetjük annak az esélyét, hogy megfertőződjünk influenzával vagy akár az új típusú koronavírussal. A szemünkön és a szánkon keresztül ugyanis könnyedén bejuthatnak a testünkbe a kórokozók. Érdemes tehát mindent megtenni annak érdekében, hogy erről leszoktassuk magunkat.

Mindannyian naponta többször hozzáérünk az arcunkhoz: amikor viszket az orrunk vagy a szemünk, megtöröljük a szánkat vagy az orrunkat, vagy csak lesöprünk egy szempillát. Ráadásul fel sem tűnik, milyen gyakran csináljuk ezt. Azonban fontos tudni, hogy minden érintés növeli a fertőzésveszélyt, hiszen a kezünkkel rengeteg felületet megérintünk, így a rajtuk megtelepedett kórokozókat - szó szerint - saját kezűleg juttatjuk be a szervezetünkbe. A koronavírus- és az influenzajárvány kellős közepén tehát nem árt, ha erre jobban odafigyelünk.

koronavírus, koronavírus terjedése, koronavírus arc, koronavírus kéz, fertőzésveszély
koronavírus, koronavírus terjedése, koronavírus arc, koronavírus kéz, fertőzésveszély

Hányszor érünk az arcunkhoz?

Koronavírus: mennyit ér az alapos kézmosás? A válaszért kattintson ide!

Gyakran annyira ösztönösen érintjük meg az arcukat, hogy észre sem vesszük. Egy 2008-as tanulmány szerint óránként átlagosan 16 alkalommal, egy 2015-ös tudományos munka szerint viszont még ennél is többször, minden órában 23-szor nyúlunk az arcunkhoz. Nem véletlen tehát, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása óta a lehető legtöbb felületen, minél többször igyekeznek felhívni a figyelmet a rendszeres és alapos kézmosás fontosságára - szappannal, langyos vagy meleg vízzel, legalább 20 másodpercen át. Azonban a kézmosás is csak akkor igazán hatásos a megelőzés szempontjából, ha mellette azt is meg tudjuk állni, hogy hozzányúljunk az arcunkhoz. Hogyan szokjunk le erről?

Figyelmeztessük magunkat!

Elkezdhetünk például hordani valami olyan kézre való ékszert - például gyűrűt, karkötőt, vagy akár csak egy hajgumit a csuklónk körül -, amihez nem vagyunk hozzászokva. Ez az apró változás emlékeztetőül szolgálhat arra, hogy ne érintsük meg az arcunkat. Természetesen a tudatosság is nagyon sokat számít: mondogassuk magunkban minél többször, hogy ha meg akarjuk óvni magunkat és családunkat a koronavírustól, akkor nem szabad hozzáérnünk a szemünkhöz és a szánkhoz.

Cetlikkel és kézkrémmel a nyúlkálás ellen

Ragasszunk ki kis cetliket azokra a helyekre, ahol sok időt töltünk. Írjunk magunknak üzenetet, és tegyük a számítógépünk monitorjára, a konyhaszekrény ajtajára, vagy a könyvünkbe könyvjelzőként. De akár a telefonunkon is beállíthatjuk, hogy figyelmeztessen minket óránként: "koronavírus-járvány van, ne nyúlj az arcodhoz!" A lényeg, hogy valami folyamatosan az eszünkbe juttassa, hogy le kell szoknunk az arcunk tapogatásáról. Az is beválhat, ha a megszokottnál erősebb illatú kézkrémet vagy szappant használunk. Az illat ugyanis szintén emlékeztetőleg hathat, amikor a kezünk az arcunkhoz közelít.

Foglaljuk le a kezünket!

Ha leülünk tévét nézni, gondoskodjunk róla, hogy a kezünk elfoglalt legyen: hajtogassunk közben ruhát, vagy fogjuk valamit a kezünkben. Ha van rá lehetőség, akkor legyen kéznél kézfertőtlenítő a lakás vagy munkaterület több pontján is. Ha pedig kifejezetten hajlamosak vagyunk az arcunkhoz nyúlni, akkor egy ideig hordjunk kesztyűt, amikor csak tehetjük. Ez is biztosan emlékeztet minket arra, hogy a koronavírus-járvány miatt nem szerencsés az arcunkhoz nyúlkálni.

Fotó: healthline.com

Hogyan bánjunk gyerekeinkkel, ha karanténba kényszerültünk? Olvassa el a szakértők tanácsait társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés