Koronavírus: így csökkenthető a stroke kockázata

A kórházi ellátásra szoruló COVID-19-betegek mintegy két százalékánál alakul ki stroke, az érintettek harmada pedig belehal a szélütésbe - derült ki egy új kutatásból.

Koronavírus: kinél okozhat agyvérzést? - a válaszért kattintson ide.

Az új típusú koronavírus okozta COVID-19 tüneteinek, valamint rövid és hosszú távú következményeinek megértésére törekvő, a világjárvány kezdete óta folyamatosan zajló kutatásoknak és a globális szinten közel 170 millió fertőzött kezelése során szerzett tapasztalatoknak köszönhetően egyre többet tudunk meg a betegségről, annak lehetséges szövődményeiről.

Tünetek és szövődmények

A pandémia kezdete óta ismert tünetek közé tartozik a láz, fáradtság, száraz köhögés, torok- és fejfájás, hasmenés, valamint súlyosabb esetekben a mellkasifájdalomés a légzési nehézségek. A járvány kibontakozásával azonban ez a lista tovább bővült, most már a kötőhártya-gyulladást, szaglásproblémákat, bőrkiütéseket, ujjak és lábujjak elszíneződését, továbbá a beszéd- vagy mozgászavarokat is az általános panaszok közé sorolhatjuk. Az is kiderült, hogy a koronavírus nemcsak tüdőgyulladást okoz, hanem további szerveket, így a májat, a szívet, a beleket és az agyat is károsíthatja.

A fertőzés első tünete is lehet a stroke. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A koronavírus-fertőzés első tünete is lehet a stroke. Fotó: Getty Images

Megnövekedett trombóziskockázat

A COVID-19-betegeknél észlelhető véralvadási zavarokról már a járvány kezdetén kínai orvosok is beszámoltak, a második hullámban azonban Európából, majd később Amerikából is aggasztó hírek érkeztek. Mára, a szakértők egyöntetű véleménye az, hogy a COVID-19 megnöveli az artériás és vénás trombózisok kialakulásának veszélyét. Bár az intenzív osztályok betegeinél a trombózis előfordulása korábban is meglehetősen gyakori, 5-20 százalékos volt, a COVID-19-ben szenvedő betegek trombotikus komplikációinak gyakoriságát ennél is többre, egyes közleményekben 23 százalékra, másokban akár 30-31 százalék körülire becsülik. További komplikációként stroke vagy szívinfarktus is kialakulhat.

A fertőzés első tünete is lehet a stroke

Az elmúlt hónapokban a szakértők több olyan esetről is beszámoltak, melyeknél a koronavírus-fertőzés és a stroke kialakulása között összefüggést találtak, sőt, a Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja egy, 100 ezer betegre kiterjedő vizsgálata megállapította, hogy a kórházba került fertőzöttek 1,4 százaléka kap agyvérzést, ami általában afertőzésután néhány nappal következik be, sokszor annak első tüneteként. A fiatalabb betegek 50 százalékának a stroke-on kívül nem is voltak a fertőzésre utaló egyéb tünetei. Ráadásul a kutatók szerint a COVID 19-hez társult iszkémiás stroke-ok súlyosabbak. Általában 11-12 százalékos a halálozási arány stroke esetén, ezzel ellentétben az 1665 vizsgált koronavírusos beteg 31,5 százaléka hunyt el a szövődmény következtében. A kutatás azt is kiemelte, hogy a már meglévő krónikus betegségek, például a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívbetegségek, szintén fokozták a stroke kockázatát.

Hogyan csökkenthető az iszkémiás stroke kockázata?

Bár a COVID-19 okozta iszkémiás stroke kockázatának csökkentésébenrajtunk kívül álló okok is nagy szerepet játszanak, általában azért kijelenthető, hogy az egészséges életmód jelentősen hozzájárul a koronavírushoz hasonló fertőzések, valamint a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez. A stroke egy akut agyi érkatasztrófa, az agyműködés vérellátási zavara által okozott elváltozás, melynek következtében az agy hirtelen nem kap elegendő oxigént. Európában hozzávetőlegesen 1,4 millió, hazánkban pedig 40-50 ezer stroke-os esetet regisztrálnak évente.

Aktív életmóddal, egészséges táplálkozással és kellő elővigyázatossággal a szív- és érrendszeri problémák, a többi között például a stroke legfőbb kockázati tényezőjét jelentő hipertónia, szívelégtelenség és cukorbetegség általában megelőzhetőek. Ha mégis kialakul a betegség, a beültethető kamrai eszközökön túl immár számos olyan innovatív megoldás is az érintettek rendelkezésre áll, mint a betegek kényelmének és életminőségének megőrzését egyaránt szem előtt tartó gyógyszeres kezelések.

Fontos, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő tünetek, valamint koronavírus-fertőzés gyanúja esetén is konzultáljunk kezelőorvosunkkal, hiszen a betegség korai felismerésével és a megfelelő kezelési mód meghatározásával a maradandó egészségkárosodás esélye nagymértékben csökkenthető!

Nagy-Britannia 23 városában már kimutathatóan a koronavírus indiai variánsa dominál, ami arra utal, hogy ez a változat gyorsan terjed. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson korábbi cikkünkre.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)