Koronavírus: idén már nem lehet oltás

Bár korábban már arról is szó volt, hogy akár szeptemberre kész lesz az első vakcina a SARS-CoV-2 vírus ellen, az Európai Unió gyógyszer-engedélyeztetéssel foglalkozó ügynöksége (EMA) ma azt közölte, hogy "optimista forgatókönyv" szerint nagyjából egy év múlva lehet engedélyeztetni ilyen oltóanyagot.

Az ügynökség 33 fejlesztővel áll kapcsolatban, és mindent megtesz annak érdekében, hogy felgyorsítsa a vakcina jóváhagyásának folyamatát - tájékoztatott Marco Cavaleri, az EMA oltóanyagokért felelős részlegének vezetője.

Koronavírus-kihívás: beinjekciózná magát a vírussal? Ki az az őrült, aki szándékosan megfertőzné magát egy potenciálisan halálos vírussal?! A koronavírus-kihívás szervezői úgy gondolták, hogy szép számmal lennének ilyenek, és az élet őket igazolta. Ezúttal azonban nem a közösségi médiába szánt magamutogatásról van szó, hanem egy tudományos akcióról, amellyel emberek millióit akarják megmenteni. Részleteket itt olvashat.

Azzal kapcsolatban kétségeit fejezte ki, hogy az oltóanyag már szeptemberre rendelkezésre állhat. "Mivel egy új oltóanyag kifejlesztésénél teljesen a nulláról kell indulni, optimista forgatókönyv szerint is egy évvel kell számolni, tehát a vakcina legkorábban 2021 elejére lehet meg" - mondta. Kizárta annak lehetőségét, hogy most kivételesen kihagyják az oltóanyag-kísérletek harmadik fázisát, amely - elmondása szerint - azért szükséges mindenképp, hogy megbizonyosodjanak róla, az új vakcina biztonságos és valóban hatékony.

Az EMA a vakcinafejlesztésen kívül 115 különböző gyógymódot is vizsgál, amellyel kezelni lehetne a koronavírus okozta betegséget. Cavaleri szerint néhány új gyógykezelési eljárást már nyáron engedélyeztethetnek Európában, de konkrétumokat ezzel kapcsolatban nem közölt.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: