Koronavírus: gyorsul a járvány a szomszédban

Egyre gyorsabb ütemben terjed az új típusú koronavírus a Magyarországot környező országokban. A fertőzésbe már egy szerb államtitkár is belehalt.

Mutatjuk, jelenleg milyen állapot uralkodik a szomszédban a koronavírus-járvány miatt.

Szlovákia

Szakértők szerint négy lehetséges forgatókönyv létezik a koronavírus-járvány jövőjét illetően. A legrosszabb lehetőség szerint az emberiség akár több mint fele is áteshet a fertőzésen. A részletekért kattintson ide!

Újabb 37 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Szlovákiában, így már 400 betegről tudnak. Az ország minden területén regisztráltak fertőzötteket, a legtöbb beteg azonban Pozsonyban van. Átlagéletkoruk 30 év körül mozog - a legfiatalabb beteg 2 éves, a legidősebb pedig egy 87 éves nő. A szerdán diagnosztizált fertőzöttek között ismét van egy gyerek, ezúttal egy ötéves kisfiú. A kórnak Szlovákiában egyelőre nincs ismert halálos áldozata.

A koronavírus-járvány a szlovák gazdaságra is rossz hatást gyakorolt. A miniszterelnök, Igor Matovi szerint az ország teljes lekapcsolása - vagyis egy néhányhetes rendkívüli állapot - és a katonai fegyelem bevezetése lenne a gazdaság újraindításának leggyorsabb módja. Amennyiben a kór ellenszerét nem tudják mihamarabb kifejleszteni, akkor előfordulhat, hogy az ország egy év múlva is a mostanihoz hasonló korlátozó intézkedések közepette él majd, ez pedig hosszú távon a gazdaság halálát jelentené - fűzte hozzá.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus áldozatok, koronavírus Szlovákia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Románia, koronavírus Szerbia, koronavírus Horvátország, koronavírus Szlovénia, koronavírus Ausztria
A kijárási korlátozások miatt szinte üresek a zágrábi utcák.Fotó: Getty Images

Románia

Romániában eddig 2460 embert fertőzött meg és 95 áldozatot követelt az új típusú koronavírus. A betegek közül 57-et intenzív osztályon ápolnak, 34-en súlyos állapotban vannak. A járvány megfékezése érdekében az országban múlt hét szerda óta kijárási korlátozás van érvényben, amelynek értelmében csak azok hagyhatják el otthonukat, akiknek munkahelyi kötelezettségeik, gyógykezelésük, rászoruló hozzátartozójuk ellátása, vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen.

A korlátozásokat azonban nem mindenki tartotta be, ezért a többszörösére növelték a kiszabható bírságot összegét. A szabályszegőknek már legalább 2000 és maximum 20 ezer lejt kell fizetniük. Ami pedig a vállalatokat illeti, a rendkívüli állapot katonai rendeleteinek megsértéséért kiszabható bírságok 10 ezer lejnél kezdődnek, és akár a 70 ezer lejt is elérhetik.

Szerbia

Belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe Branislav Blazic környezetvédelmi államtitkár. A 63 éves politikusnál március 25-én állapították meg a fertőzést, és öt napig volt lélegeztetőgépen, ám az orvosok nem tudták megmenteni az életét. A járvány egyik gócának számító Nagykikindáról származó orvos volt a szerb kormány első igazoltan koronavírus-fertőzött, majd beteg tagja. Szerbiában a legfrissebb jelentések szerint 1060 regisztrált fertőzött van, és már 28-an haltak bele a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedésbe.

Horvátország

Horvátországban eddig 963 koronavírusos betegről és 6 halálos áldozatról tudnak. Az országban március 24-től lakhelyelhagyási tilalom lépett életbe, ami annyit jelent, hogy senki nem hagyhatja el azt a várost vagy járást, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Ez alól kivételt képeznek azok a munkavállalók, akiknek munkahelyük miatt másik településre kell utazniuk, valamint a mezőgazdaságban dolgozók, akiknek lakhelyüktől távolabb esnek földjeik. Azonban többen is meghamisították azokat a felhatalmazásokat, amelyekkel ingázni lehetett, ezért a válságstáb szigorított az engedélyek kiadásán. A jövőben ezek csak elektronikusan igényelhetők és adhatók ki.

Szlovénia, Ukrajna, Ausztria

Szlovéniában már 841 ember fertőződött meg az új típusú a koronavírussal, az áldozatok száma pedig 15. Ukrajnából eddig 804 koronavírusos beteget és 20 halottat, Ausztriából pedig több mint 10 ezer megbetegedést és 158 halálesetet jelentettek.

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: