Koronavírus: gyorsul a járvány a szomszédban

Egyre gyorsabb ütemben terjed az új típusú koronavírus a Magyarországot környező országokban. A fertőzésbe már egy szerb államtitkár is belehalt.

Mutatjuk, jelenleg milyen állapot uralkodik a szomszédban a koronavírus-járvány miatt.

Szlovákia

Szakértők szerint négy lehetséges forgatókönyv létezik a koronavírus-járvány jövőjét illetően. A legrosszabb lehetőség szerint az emberiség akár több mint fele is áteshet a fertőzésen. A részletekért kattintson ide!

Újabb 37 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Szlovákiában, így már 400 betegről tudnak. Az ország minden területén regisztráltak fertőzötteket, a legtöbb beteg azonban Pozsonyban van. Átlagéletkoruk 30 év körül mozog - a legfiatalabb beteg 2 éves, a legidősebb pedig egy 87 éves nő. A szerdán diagnosztizált fertőzöttek között ismét van egy gyerek, ezúttal egy ötéves kisfiú. A kórnak Szlovákiában egyelőre nincs ismert halálos áldozata.

A koronavírus-járvány a szlovák gazdaságra is rossz hatást gyakorolt. A miniszterelnök, Igor Matovi szerint az ország teljes lekapcsolása - vagyis egy néhányhetes rendkívüli állapot - és a katonai fegyelem bevezetése lenne a gazdaság újraindításának leggyorsabb módja. Amennyiben a kór ellenszerét nem tudják mihamarabb kifejleszteni, akkor előfordulhat, hogy az ország egy év múlva is a mostanihoz hasonló korlátozó intézkedések közepette él majd, ez pedig hosszú távon a gazdaság halálát jelentené - fűzte hozzá.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus áldozatok, koronavírus Szlovákia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Románia, koronavírus Szerbia, koronavírus Horvátország, koronavírus Szlovénia, koronavírus Ausztria
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus áldozatok, koronavírus Szlovákia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Románia, koronavírus Szerbia, koronavírus Horvátország, koronavírus Szlovénia, koronavírus Ausztria

Románia

Romániában eddig 2460 embert fertőzött meg és 95 áldozatot követelt az új típusú koronavírus. A betegek közül 57-et intenzív osztályon ápolnak, 34-en súlyos állapotban vannak. A járvány megfékezése érdekében az országban múlt hét szerda óta kijárási korlátozás van érvényben, amelynek értelmében csak azok hagyhatják el otthonukat, akiknek munkahelyi kötelezettségeik, gyógykezelésük, rászoruló hozzátartozójuk ellátása, vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen.

A korlátozásokat azonban nem mindenki tartotta be, ezért a többszörösére növelték a kiszabható bírságot összegét. A szabályszegőknek már legalább 2000 és maximum 20 ezer lejt kell fizetniük. Ami pedig a vállalatokat illeti, a rendkívüli állapot katonai rendeleteinek megsértéséért kiszabható bírságok 10 ezer lejnél kezdődnek, és akár a 70 ezer lejt is elérhetik.

Szerbia

Belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe Branislav Blazic környezetvédelmi államtitkár. A 63 éves politikusnál március 25-én állapították meg a fertőzést, és öt napig volt lélegeztetőgépen, ám az orvosok nem tudták megmenteni az életét. A járvány egyik gócának számító Nagykikindáról származó orvos volt a szerb kormány első igazoltan koronavírus-fertőzött, majd beteg tagja. Szerbiában a legfrissebb jelentések szerint 1060 regisztrált fertőzött van, és már 28-an haltak bele a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedésbe.

Horvátország

Horvátországban eddig 963 koronavírusos betegről és 6 halálos áldozatról tudnak. Az országban március 24-től lakhelyelhagyási tilalom lépett életbe, ami annyit jelent, hogy senki nem hagyhatja el azt a várost vagy járást, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Ez alól kivételt képeznek azok a munkavállalók, akiknek munkahelyük miatt másik településre kell utazniuk, valamint a mezőgazdaságban dolgozók, akiknek lakhelyüktől távolabb esnek földjeik. Azonban többen is meghamisították azokat a felhatalmazásokat, amelyekkel ingázni lehetett, ezért a válságstáb szigorított az engedélyek kiadásán. A jövőben ezek csak elektronikusan igényelhetők és adhatók ki.

Szlovénia, Ukrajna, Ausztria

Szlovéniában már 841 ember fertőződött meg az új típusú a koronavírussal, az áldozatok száma pedig 15. Ukrajnából eddig 804 koronavírusos beteget és 20 halottat, Ausztriából pedig több mint 10 ezer megbetegedést és 158 halálesetet jelentettek.

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: