Koronavírus: ezért kell még jobban figyelni a gyerekekre

Most, hogy a háztartások többségében folyamatos a takarítás, fertőtlenítés, a szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a több és sokszor erősebb fertőtlenítőszer fokozottabb óvatosságot és odafigyelést is megkövetel - különösen azokban a családokban, ahol gyerekek is vannak.

Kötelező óvodai és bölcsődei ügyeletet biztosítaniuk az önkormányzatoknak azokon a településeken is, ahol a koronavírus-járvány miatt bezárták ezeket az intézményeket - közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Olvasson tovább!

A New York Post az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) április 24-i jelentése szerint a 2020. január és március közti időszakban az elmúlt évhez képest 20,4 százalékkal több vészhívást indítottak telefonon az amerikaiak a háztartási tisztító- és fertőtlenítőszerek miatti mérgezésekkel kapcsolatosan. A vészhelyzeti telefonhívások 35,7 százalékát indították ötéves, vagy annál fiatalabb gyerekek miatt a fent említett időszakban, és a hívások 46,9 százaléka volt fertőtlenítőszerekkel kapcsolatos.

Hagyományos kontra természetes tisztítószerek

Egyes családokban a természetes tisztítószerekre esküsznek, máshol az erős vegyszerekkel való takarításra. Ez utóbbi nagyon alapos megfontolást igényel - állítja Samara Geller, az Environmental Working Group kutatója. Azt is kiemelte, hogy azért is lenne különösen fontos követni a termékek címkéin olvasható használati utasítást, mert az ammóniát és hypót tartalmazó szerek légzési problémákat okozhatnak, illetve súlyosbíthatják azokat.

Veszélyesek a tisztító- és fertőtlenítőszerek a gyerekekre.
Veszélyesek a tisztító- és fertőtlenítőszerek a gyerekekre.

Dr. Kelly Johnson-Arbor, a National Capital Poison Center orvosigazgatója hozzátette, hogy az összes jelenleg kapható termék veszélyes lehet a gyerekekre nézve. "A fertőtlenítőszereknek általában hasonlók az összetevői, és ezek potenciálisan mérgező anyagok" - mondta a CNN-nek.

Gellar továbbá kiemelte, hogy a hypo túlzott használata is veszélyes lehet, különösen, ha már tisztítószerekkel keverjük. "A nátrium-hipokloritot, a hypo aktív összetevőjét soha nem szabad más savakkal, vagy más tisztítószerekkel keverni, mert az végzetes lehet" - erősítette meg Johnson-Arbor is.

Az orvosigazgató az úgynevezett természetes tisztítószerekkel kapcsolatban is óvatosságra int - ezek ugyanis ugyanolyan veszélyesek lehetnek a családunkra nézve, mint a hagyományos termékek. "A természetes tisztítószerekben lehet, hogy nincsenek olyan durva vegyszerek, mint a hagyományos termékekben, de azokban van más" - mondta, hozzátéve, hogy az esszenciális olajok például irritálhatják a bőrt, a szemeket, és lenyelve az emésztőrendszert is.

Forrás: nypost.com

Elképesztő terhelésnek vannak kitéve a Szent János Kórház ápolói - a témáról írt cikket az nlc.hu oldalán olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció