Koronavírus: ezért baj, hogy a brit mutáns terjed itthon

Heroikus küzdelmet folytatunk a koronavírus-járvány ellen, de a számok továbbra is szárnyalnak, és az intenzíven felszálló szakasz Magyarországon is folytatódik - hangzott el a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Míg március elején 70-80 százalékos volt az új típusú koronavírus brit variánsának jelenléti aránya, addig ma már szinte 100 százalékban ez a típus kering itthon és fertőzi meg az embereket - jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos. Elmondása szerint ez azért baj, mert ez a mutáns nemcsak fertőzőbb, hanem súlyosabb betegséget is okoz. A tapasztalatok szerint a betegek állapota gyorsabban romlik, és a kórházi kezelés szükségességének kockázata is nagyobb, mint amekkora a kórokozó kezdeti változata esetében volt.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
Az új mutáns nemcsak fertőzőbb, hanem súlyosabb betegséget is okoz. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Nagyon fontos a megelőzés

A tisztifőorvos kiemelte, hogy a kórházakon már most is hatalmas teher, és lelkileg is nagy kihívásokkal kell szembezézniük az egészségügyi dolgozóknak. Tegnap ráadásul már nagyon magas volt az áldozatok napi száma: 272-en hunytak el egy nap alatt a koronavírus -fertőzéssel összefüggésben. Ezért fontos, hogy minden erőnkkel azon legyünk, hogy elkerüljük a megfertőződést. A megelőzés tehát továbbra is fontos, talán még jobban is, mint valaha - szögezte le.

Figyeljünk a gyerekek mentális egészségére!

Koronavírus: a vártnál később nyitnak az iskolák - kattintson a részletekért!

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-járvány idejére kihirdetett intézménybezárás miatt a gyerekek kiszakadtak megszokott közegükből, ráadásul érzik a szüleik feszültségét és ők is hallják az aggasztó híreket. Ez a kicsikből is szorongást vált ki, ezért a tisztifőorvos a jó idő közeledtével olyan programok - például túrák - szervezését javasolja a családoknak, amelyek biztonságosan kivitelezhetőek, ám mégis lelki feltöltödést jelentenek a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

Koronavírus: "gyakorlatilag nincs esély a felszámolására" - olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)