Koronavírus: erre jártak a fertőzött lányok

A cseh népegészségügyi központ járványellenes részlegének vezetője, Martina Marešová, akár egy nyomozó, lépésről lépésre felderítette az amerikai és ecuadori lány útját Milánótól Budapesten át Prágáig. Nincs jó hírünk, sok emberrel találkoztak.

Mint arról a HáziPatika.com-on már többször részletesen beszámoltunk, két koronavírussal fertőzött diáklány fordult meg Budapesten, akikről néhány nappal később, már csak akkor derült ki, hogy elkapták a COVID-19-et, amikor Prágában egyikük rosszul lett. Mivel mind a 21 éves amerikai nő, mind társa a vele egyidős ecuadori diáklány tesztje pozitív lett a SARS-CoV-2-re, azaz az új koronavírusra, így az egyik legfontosabb feladata most a hatóságoknak, e két, eredetileg négy diák útjának feltérképezése. Mint azóta már tudjuk, február 24-én négyen indultak el Milánóból, egyikükről azóta kiderült, hogy egészséges, a negyediket Dániában kezelik, mert megpróbált hazajutni Amerikába, de már beteg volt.

Mint arról a cseh lapok és tévécsatornák szerdán beszámoltak, ennek a detektívmunkának a dandárját Maresova Marešová, a cseh népegészségügyi központ járványellenes részlegének vezetője végezte, s elmondhatjuk, 48 óra alatt elég alapos munkát végzett.

Koronavírus, Covid-19, új koronavírus, fertőzés, járvány, Prága, Budapest
Még nem tudják, hogy merre jártak szombat délután Prágában a fertőzött diákok. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images

Már fertőzötten járhatták be Közép-Európát

A cseh járványügyi szakember a lányoktól kapott információk mellett azok telefonját és levelezését is alaposan átnézte (ezekben voltak a szállások elérhetőségei, a menetjegyeik stb.), hogy lépésről lépésre rekonstruálni tudja útjukat. Erre azért van szükség, hogy minél több, velük biztosan kapcsolatba került embert tudjanak felkutatni, s minden érintettet két hetes megfigyelés alá helyezni, vagy ha már tüneteket produkálnak, akkor azonnal tesztelni az új koronavírusra, így venni elejét annak, hogy a diákok nyomában sorra alakuljanak ki új koronavírus-gócok.

Az új típusú koronavírus már több mint 70 országban jelent meg. Többek között már Lengyelországban is találtak fertőzöttet. Kattintson és olvassa el legfrissebb cikkünket itt.

A cseh lapok, s az ottani szakember munkája természetesen a csehországi útvonalat veszik végig, hiszen számukra az az érdekes, így azon nincs mit csodálkozni, hogy bár a diákok február 24-én indultak Milánból, a beszámolók nem szólnak útjukról az osztrák fővárosba, s onnan tovább Budapestre sem. Ami viszont számunka érdekes lehet, hogy azt már tudhatjuk, a magyar fővárosba Bécsből Flixbus-szal érkeztek. Budapesten két napot töltöttek és egy AirBnB-s szálláson szálltak meg. Innen tovább ismét Flixbus-szal mentek a csehországi Brno-ba.

Mint ahogy arról a HáziPatika.com-on már beszámoltunk, a magyar szakértők kedden arról tájékoztattak, ők is elkezdték a nyomozást, erről szerdán tartottak sajtótájékoztatót.

Brno-ban nem mentek bulizni

Budapestről tehát busszal érkeztek az akkor még tüneteket nem mutató diákok Brno-ba. Bár a helyiek közt szárnyra kelt a pletyka, hogy a lányok táncolni mentek, a hatóságok információi szerint ez nem így történt. Pénteken ugyanis a késői órákban értek Brno-ba és ott ismét egy AirBnB-s szálláson töltötték az éjszakát. Ezzel kapcsolatban a Novinky.cz cikke szerint a népegészségügyi központ járványellenes részlegének munkatársai két egyébként tünetmentes embert helyeztek 14 napos karanténba megfigyelésre, ők voltak azok, akik az apartmant takarították, illetve a kulcsokat átadták-vették a lányoktól. A

diákok másnap délelőtt 10 órakor indultak Prágába, ismét csak busszal. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy bár a RegioJet járatán utazóknak ugyan csak a neveit tudták, de a cseh rendőrség segítségével sikerült megtalálni őket, és így mind a 19 embert (köztük a sofőrt is) karanténba helyezték. A korábban említett Flixbus-járatokon utazók esetében még nincsenek adatok - minderről Marešová beszélt sajtótájékoztatóján.

COVID-19, koronavírus, térkép, Európa
A lányok útjának főbb állomásai. Milánóból indultak, majd Bécs, Budapest és Brno érintésével érkeztek Prágába. Illusztráció: HáziPatika, Google Maps

A prágai kapcsolatok is karanténban vannak

Prágába érkezésükkor a lányok a buszállomásról taxival mentek ismét csak egy magánszállásra, melyet az AirBnB rendszerén keresztül, online foglaltak. Marešová beszámolója szerint mind a diákokat az állomásról a szállásukra szállító sofőrt, mind egy másikat, aki később a kórházba vitte őket, már karanténba helyezték, ahogyan azokat a prágai éttermi dolgozókat is, akik kiszolgálták a fertőzött amerikai és ecuadori diákokat.

Az egyelőre nem világos, hogy mit csináltak a lányok szombat délután Prágában, az viszont már biztos, hogy az amerikai vasárnap már olyan rosszul volt, hogy barátnőjével együtt taxiba ültek és a prágai Motol Klinikára vitették magukat. A kórházban szerencsére a velük beszélő nővér egy üvegfal mögött ült. Amikor a lányok elmondták, hogy kik, honnan jöttek és milyen tünete van az amerikai diáknak, azonnal mindketten maszkot kaptak, elkülönítették őket, és egyedül várakoztak, amíg megérkezett a teljes védőfelszerelésben az egészségügyi személyzet, akik átszállították a barátnőket a Bulovka Kórház speciális részlegére. Ez körülbelül egy órát vett igénybe.

Az ott végzett első tesztnél az ecuadori diák még egészségesnek tűnt, csak az amerikai lánynál mutatták ki a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét, ám később, az ismételt vizsgálat az ecuadori diáknál is igazolta a fertőzést, jelenleg mindketten karanténban vannak, állapotuk nem súlyos.

Forrás: CT24, Novinky.cz

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)