Koronavírus: egyre több a beteg a szomszédban

Magyarországon már 85 koronavírus-fertőzöttről tudnak. Azonban nemcsak itthon, hanem a minket környező országokban is napról napra növekszik a betegek száma.

Még mindig rohamos tempóban terjed az új típusú koronavírus világszerte. Mutatjuk, jelenleg milyen a helyzet a szomszédos országokban.

Szlovákia

Szlovákiában újabb 19 személy fertőződött meg, így már 123-ra emelkedett a koronavírusos betegek száma. A fertőzöttek közül 35-öt kezelnek kórházban. Közben édesanyjával együtt elhagyhatta a kórházat az az 52 éves férfi, akinél két héttel ezelőtt elsőként diagnosztizálták a vírusfertőzést az országban. A két érintett már nem mutatott tüneketet, ezért engedték ki őket. Otthonukban viszont még 14 napig karanténban kell maradniuk.

koronavírus, koronavírus Szlovákia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Szlovénia, koronavírus Horvátország, koronavírus Szerbia, koronavírus Európa,
Lezárt határátkelő a magyar-szlovák határon, Pöstyénpuszta közelében. Fotó: MTI/Komka Péter

Ukrajna

Ukrajnában 21-re emelkedett a koronavírusos betegek száma. Az országban már 3 áldozatot szedett a járvány. A legújabb haláleset a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban történt, ahol egy 56 éves nő halt bele a betegségbe. A minisztérium közlése szerint a beteg túl későn fordult orvoshoz, így már nem tudtak segíteni rajta.

Szlovénia

WHO: példátlan fenyegetés a koronavírus - olvassa el a részleteket!

Szlovéniában csütörtök délutánig 319 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Afertőzésterjedésének megállítása érdekében az ország egész területén kijárási korlátozások léptek érvénybe. A lakók csak akkor hagyhatják el lakhelyüket, ha munkába mennek, vagy élelmiszert és gyógyszert szeretnének beszerezni. Akik megszegik a szabályokat, 400 eurós - vagyis 143 ezer forintos - pénzbírságra számíthatnak.

Horvátország

Horvátországból csütörtök estig 110 koronavírusos betegről számoltak be. "Tudatában kell lenni annak, hogy a világjárvány miatt hirtelen megváltozik majd az élet, és az elkövetkező napok, hetek és hónapok nagyon nehezek lesznek. De mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb emberéletet követeljen a vírus" - közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő, miután bejelentette a részleges boltzárat, a nyilvános rendezvények betiltását és a teljes határzárat.

Szerbia

Meghaladta a 100-at a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában. A csütörtök esti adat szerint eddig 103 beteget regisztráltak a nyugat-balkáni országban. A vírus további terjedésének megállítása érdekében Szerbia péntek reggeltől teljesen lezárta határait a bejövő személyi forgalom előtt, a belgrádi Nikola Tesla nemzetközi repülőtér pedig csütörtök dél óta nem fogad és nem indít járatokat. A nisi repülőteret már korábban lezárták. Belgrád igyekszik minél több lélegeztetőgépet beszerezni, a legjobb azonban az elővigyázatosság. A kormáby ezért mindenkit arra kér, hogy mosson gyakran kezet, maradjon otthon és tartsa be a szerdától érvényes kijárási tilalom szabályait.

Szigorúan kartávolságra egymástól! - olvasson bele társportálunk, az nlc.hu karanténnaplójába!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció