Koronavírus: egy jó és egy rossz hír a briteknek

Boris Johnsont végre kiengedték a kórházból, de átlépte a Covid-halottak száma a tízezret.

Az új típusú koronavírussalfertőzöttek száma hétfő reggelre 72 861-gyel emelkedett és elérte az 1 850 527-et a világon. Kattintson a részletekért.

Nagy-Britanniában átlépte a tízezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Az egészségügyi minisztérium vasárnap délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 737 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. A halálos áldozatok napi száma csökkent: az egy nappal korábbi tájékoztatásban 917, a két nappal ezelőtti statisztikában 980 haláleset szerepelt.

Az egy napon belüli 980 haláleset volt eddig a legmagasabb napi halálozási szám a nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta, és meghaladta a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járvány két kontinentális góca, Olaszország és Spanyolország által jelentett eddigi legmagasabb egynapi halálozási számot. A brit egészségügyi minisztérium vasárnap délutáni tájékoztatása szerint az azóta mért csökkenéssel együtt is immár több mint tízezer halálos áldozata van a járványnak Nagy-Britanniában: vasárnapig 10 612-en haltak meg a Covid-19 betegségben.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
Lovasrendőrök is ellenőrzik a szabályok betartását Londonban. Fotó: Peter Summers/Getty Images

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója minapi sajtóértekezletén kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne. A vasárnapi tájékoztatás szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 5288-cal emelkedett. Nagy-Britanniában vasárnapig 282 374 embert vetettek alá koronavírus-szűrésnek és közülük 84 279-ről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal. Számos esetben ugyanazt a pácienst többször is kivizsgálták - főleg azokat, akik az állami egészségügyi szolgálat (NHS) tagjaiként közvetlenül részt vesznek a koronavírus-fertőzöttek kezelésében -, így az eddig elvégzett szűrések teljes száma megközelíti a 353 ezret. Hivatalos adatok szerint az NHS dolgozói közül 19-en haltak meg a koronavírus okozta betegségben a járvány kitörése óta.

Johnson: "megmentették az életemet"

Kiengedték a kórházból Boris Johnson brit miniszterelnököt - közölte vasárnap a Downing Street. Johnson, aki az új koronavírus okozta betegsége miatt szorult kórházi kezelésre, nem sokkal később, a Twitteren közzétett videoüzenetében közölte, hogy a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) az életét mentette meg, és kezelésének ideje alatt volt két nap, amikor "bármerre eldőlhetett volna a dolog". A londoni kormányfői hivatal szóvivőjének vasárnap délutáni rövid nyilatkozata szerint Johnson a londoni St. Thomas kórházból a fővárostól 65 kilométerre északnyugatra lévő Chequersbe, a brit miniszterelnökök vidéki pihenőhelyére távozott.

Koronavírusos lett egy kétéves gyerek Sátoraljaújhelyen - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: