Koronavírus: eddig hatásos a Moderna vakcinája

A második adag beadása után hat hónappal mintegy 93 százalékban hatásos a Moderna koronavírus elleni vakcinája - közölte a gyártó.

A Moderna emlékeztető koronavírus-vakcina kifejlesztésén dolgozik, amire a téli időszak előtt lehet szükség, amikor az antitestszintek a várakozások szerint csökkenni fognak. A Moderna, valamint a Pfizer és partnere, a BioNTech, amely szintén RNS-hírvivő alapú vakcinát gyárt, a harmadik adag beadása mellett foglalt állást a COVID-19 elleni magas szintű védelem fenntartása érdekében, különös tekintettel az erősen fertőző variánsok terjedésére.

Koronavírus - új neve van a variánsoknak. Kattintson a részletekért!

A Moderna új adatai a gyógyszergyár által 30 ezer fő részvételével elvégzett klinikai vizsgálatból származnak. Kedvezőbbek, mint a Pfizer és a BioNTech által a múlt héten közzétett adatok, amelyek szerint a vakcinájuk hatásossága kéthavonta mintegy 6 százalékot csökken, és 84 százalékra esik vissza hat hónappal a második oltás után. A két védőoltás hasonló, de nem azonos. Míg a Moderna oltásában 100 mikrogramm hatóanyag van, a Pfizerében 30 mikrogramm.

A vakcina véd, de három adagra is szükség lehet belőle. A kép illusztráció. Forrás: Getty Images
A vakcina véd, de három adagra is szükség lehet belőle. A kép illusztráció. Forrás: Getty Images

Vita tárgya a harmadik oltás

"A COVID-19 elleni vakcinánk hatásossága tartósan 93 százalék fél évig, de beismerem, hogy a delta változat jelentős új veszélyt jelent, és továbbra is ébernek kell lennünk" - jelentette ki Stéphane Bancel, a Moderna Inc. vezérigazgatója. A hat hónapos vizsgálat adatai szerint a Moderna oltása továbbra is 98 százalékos védettséget nyújt a betegség súlyos formája és 100 százalékban hatásos a COVID-19-betegség okozta halálozás ellen. A placebóval beoltott csoportban hárman haltak meg. A világ közegészségügyi vezetői vitatkoznak azon, hogy szükség van-e a harmadik oltásra a gyorsan terjedő delta variáns megállításához, ami elsősorban a nem oltottak körében több országban uralkodóvá vált.

Több ország is az emlékeztető oltásra voksol

A Pfizer úgy nyilatkozott, hogy a jövő hónapban tervezi a harmadik oltás engedélyeztetését. Egyes országok, így Németország és Izrael is megkezdték, illetve tervezik az emlékeztető oltás beadását. A Moderna közölte, hogy három különböző potenciális emlékeztető vakcinát tanulmányoz, amelyek jelentős antitestválasszal reagálnak az új variánsokra, közöttük a gammára, a bétára és a deltára. Mint mondták, az emlékeztető oltás utáni semlegesítő antitestek szintje megközelítette a második oltás utánit.

A kapacitás felső határán

Idén egyébként a Moderna 20 milliárd dollár értékben kötött szerződéseket vakcinaszállításra. Szakértők szerint az amerikai biotechnikai vállalat jövőre várhatóan 2-3 milliárd adag közötti mennyiséget gyárt majd. 2021-ben viszont az idei évre tervezett 800 millió - 1 milliárd adag vakcina legyártásánál többre nem lesz képes a cég. "Nem veszünk fel további rendeléseket 2021-re, mert a kapacitásunk felső határán vagyunk" - mondta Stéphane Bancel, a Moderna Inc. vezérigazgatója.

A humán klinikai vizsgálatokon leghatékonyabb két mRNS-vakcina kiváltotta antitestválasz között is van különbség egy tanulmány szerint. Ön szerint a Pfizer- vagy a Moderna-oltás teljesített jobban? Olvasson tovább, és kiderül!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció