Koronavírus: ebből vásároltak be a magyarok

A fogyasztók aktívan töltik fel a "járványkamrát" az új koronavírus és a potenciális világjárvány keltette aggodalmak hatására, és elkezdték az alapélelmiszerek, beleértve a cukor, a liszt, a rizs, valamint az étolaj betárazását. A felvásárlási hullám a nem-élelmiszerkategóriákat is utolérni látszik.

A vizsgált időszakban a heti értékbeli forgalom a nemzetközi láncok adatai alapján a kiskereskedelemben 12 milliárd forint volt.

Negyedével emelkedett a nemzetközi kiskereskedelmi láncok értékbeli forgalma a koronavírus-járvány hatására idén február 24. és március 1. között. Leginkább az egészségvédelmet célzó termékeket és a tartós élelmiszereket vásárolták a hazai fogyasztók.

Elfogytak a fertőtlenítők a polcokról

"Mivel a vásárlási magatartás krízishelyzetben eltérő lehet a normálisnak tekinthető, akár szezonálisan kiugró időszakokhoz képest, úgy gondoljuk, hogy a kiskereskedelemre való hatás ciklusa rövidebb lesz" - mondta Szűcs-Villányi Ágnes, a Nielsen Connect magyarországi ügyvezetője. "Az érintett kategóriák fellendülése mellett egyéb termékek iránt is növekszik majd a kereslet."

koronavírus, pánikvásárlás, járványkamra, járvány, fertőzés, Magyarország
koronavírus, pánikvásárlás, járványkamra, járvány, fertőzés, Magyarország

A hazai kiskereskedelmi egységek polcairól átmenetileg elfogytak a fertőtlenítők és kézi tisztítószerek. Az előbbiből február utolsó hetében 91 százalékkal több fogyott az előző év azonos időszakához képest. A tisztálkodási és higiéniai szereknél ennek mértéke 142 százalék, a vitaminok esetében pedig 108 százalék. A kézfertőtlenítők értékbeli forgalma 73 százalékkal nőtt.

Koronavírus: íme a bevásárlólista házi karanténhoz Annak ellenére, hogy mindenki pánikszerűen vásárol, nem kell hatalmas mennyiségeket bespájzolni mindenből egy házi karanténra. Mutatjuk, mit érdemes beszerezni. Kattintson és olvassa el cikkünket.

Ezek voltak a legkelendőbb élelmiszerek

A fogyasztók megkezdték az alapvető termékek beraktározását: a Nielsen adataiból kiviláglik, hogy a nemzetközi kereskedelmi láncokban 2020 kilencedik hetében a cukor értékbeli forgalma 178 százalékkal ugrott meg az előző év azonos időszakához képest. A liszt értékesítése 168 százalékkal nőtt, de nagy tételben vásároltak száraztésztából, rizsből és étolajból is.

A tartós élelmiszerek között kimagaslóan nagymértékben (100+ százalék) fogyott a különféle konzervekből, de a zacskós leves, a tartós tej és a fagyasztott zöldségek értékesítése is jelentősen megnövekedett. Mindez azt jelzi, hogy afélelemarra készteti a fogyasztókat, hogy felkészüljenek egy esetlegesen elhúzódó járványra és karanténhelyzetre.

Zseniális módszert talált egy tanár, hogy rászoktassa a gyerekeket a kézmosásra. Kattintson és olvassa el a cikket az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: