Koronavírus: durvul a helyzet a szomszédban

Tirolt lezárták, Szerbiában éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, de Ukrajnában, Romániában, Horvátországban és Szlovéniában is tovább szigorították az intézkedéseket a koronavírus elleni védekezés jegyében.

Mutatjuk, jelenleg milyen állapotok uralkodnak a szomszédban a koronavírus-járvány miatt.

Ausztria

WHO: példátlan fenyegetés a koronavírus - kattintson!

Ausztria Tirol tartományának minden települését karantén alá helyezik az új típusú koronavírus-járvány miatt - közölte szerda este Günther Platter, a tartomány vezetője. Ennek értelmében a nyugat-ausztriai tartomány mind a 279 települését vesztegzár alá vonják, és csak azok hagyhatják el a helységeket, akiknek ez elengedhetetlen ahhoz, hogy munkába járjanak, egészségügyi ellátáshoz jussanak, gyógyszereket szerezzenek be, élelmiszert vásároljanak vagy elintézzék a banki ügyeiket. Azonban ezekben az esetekben is csupán a szomszédos településig szabad menni, tovább nem. A térségbe csak az ott lakókat és dolgozókat engedik be. Ausztriában egyébként Tirolban jelent meg először az új koronavírus, és jelenleg is ott van a legtöbb fertőzött.

Románia

Románia szerdától betiltott minden beltéri - kulturális, tudományos, vallási, sport és szórakoztató - rendezvényt az új típusú koronavírus-járvány miatt, a kültérieket pedig legfeljebb száz ember részvételével engedélyezik, ha a résztvevők legalább egyméteres távolságot tudnak tartani egymástól. A vendéglátóhelyeken betiltották a helyben fogyasztást, a légi közlekedést pedig 14 napra leállították Spanyolország és Románia között. Az Olaszország és Románia közötti járatokat már korábban törölték március 23-áig, a korlátozást azonban meghosszabbítják újabb 14 nappal. Romániában szerdáig 246 embernél mutatták ki a koronavírust, emellett 3441-en vannak intézményesített, 23679-en pedig otthoni karanténban.

koronavírus, koronavírus Románia, koronavírus Horvátország, koronavírus Szlovénia, koronavírus Szerbia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Ausztria,
koronavírus, koronavírus Románia, koronavírus Horvátország, koronavírus Szlovénia, koronavírus Szerbia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Ausztria,

Ukrajna

Az elmúlt napokban több tízezer ukránt szállítottak haza a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt. Hétfőn 125 repülővel 23 ezer, kedden pedig 50 géppel 10 ezer ukrán térhetett haza. Szerdán további 40 charterjáratot indítottak a külföldön rekedt ukrán állampolgárok evakuálására. A hazatérőkre 14 napos kötelező házi karantén várt - akkor is, ha semmiféle tünetük nincs. Közben szerdára virradóra leállt a metróközlekedés Kijevben, a buszokon, a trolibuszokon és a villamosokon pedig ezentúl kocsinként csak tíz fő utazhat, ők is kizárólag védőmaszkban. A közösségi portálokon közzétett felvételek tanúsága szerint azonban ezeket a szabályokat nem sokan tartják be.

Szerbia

Szerbiában éjszakai kijárási tilalmat vezettek be az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében. Ez azt jelenti, hogy este 8 és reggel 5 óra között csak a hatósági személyek, valamint azok tartózkodhatnak az utcán, akik munkába mennek vagy onnan jönnek. A 65 év felettiek egyáltalán nem léphetnek ki az utcára. A tilalom megszegése feljelentést von maga után. Közben a postahivatalok munkaidejét lerövidítették, a hivatali ügyintézés pedig szinte teljesen leállt. Szerbiában szerda reggelig 83 fertőzöttet regisztráltak. Az április 26-ra tervezett általános választásokat elhalasztották.

Horvátország

Az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében Horvátországban csütörtöktől részleges boltzárat vezettek be: már csak az élelmiszer-üzletek, a gyógyszertárak, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletek, a trafikok, a benzinkutak, a drogériák, valamint a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai terméket áruló boltok lehetnek nyitva. Emellett 30 napra betiltottak minden nyilvános rendezvényt. Horvátországban eddig 87 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Szlovénia

Szlovénia is tovább szigorított a koronavírus elleni intézkedéseken: csütörtöktől betiltották az 5 főnél nagyobb összejöveteleket. Ljubljana már korábban is felfüggesztett vagy korlátozott minden nem szükséges tevékenységet, hétfőtől például leállították a tömegközlekedést, keddtől pedig lezártáka repülőtereket. A kormány arról is döntött, hogy a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak részére a munkáltatóknak ki kell fizetniük a három utolsó havi bérük átlagának 80 százalékát - ebből az állam 40 százalékot magára vállal. A kötelező karanténban lévők bérét viszont teljes mértékben az állam állja.

Hogyan bánjunk gyerekeinkkel, ha karanténba kényszerültünk? Olvassa el a szakértők tanácsait társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció