Koronavírus: bekeményítenek az országok

Világszerte szigorodnak a korlátozó intézkedések az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Az új típusú koronavírus már több mint 100 országban jelent meg. A kór világszerte mintegy 169 ezer embert fertőzött meg, az áldozatok száma pedig már meghaladja a 6500-at. A vírus további terjedését egyre szigorúbb intézkedésekkel próbálják megakadályozni.

30 napos beutazási korlátozás

A szomszéd országokban életbe lépett óvintézkedésekről összefoglaló cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Az Európai Bizottság (EB) 30 napos beutazási korlátozás elrendelésére szólította fel az európai uniós tagállamok vezetőit a koronavírus-járvány terjedésének lassítása céljából. Ezen időszak alatt kizárólag azok léphetnének be harmadik országokból a közösség területére, akik esetében ez elengedhetetlen. Az áruk és szolgáltatások szabad mozgását viszont továbbra is biztosítani kell az Európai Unión belül. A magyar külgazdasági és külügyminiszter Szijjártó Péter kiemelte, hogy így szigorú intézkedések közepette, de továbbra is zavartalanul folyhat a teherforgalom Magyarország és Szlovénia között. "Ez segít minket abban, hogy a magyar emberek folyamatos ellátását biztosítani tudjuk" - tette hozzá.

koronavírus, koronavírus Európa, koronavírus Németország, koronavírus Európai Unió, koronavírus Spanyolország, óvintézkedések,
koronavírus, koronavírus Európa, koronavírus Németország, koronavírus Európai Unió, koronavírus Spanyolország, óvintézkedések,

Rendkívüli állapot több országban

A koronavírus-helyzet miatt rendkívüli állapotot rendeltek el hétfőn Svájcban is. Az országban április 19-ig zárva tartanak az áruházak és az éttermek. A kormány jóváhagyta, hogy 8000 katona segítsen a kórházakban a logisztika és a biztonság területén. Svájcban és Liechtensteinben eddig összesen 2200 koronavírusos esetet és 13 áldozatot regisztráltak. Közben Csehországban lezárták az Olmützi régió 21 települését, hogy megakadályozzák a koronavírus további terjedését. Keddtől már csak a szájmaszkot viselők használhatják a tömegközlekedési eszközöket Prágában, ugyanakkor országszerte hiány van a maszkokból. A csehek eddig 298 koronavírusos betegről számoltak be. Bosznia-Hercegovina főként horvátok és bosnyákok lakta országrészében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban pedig katasztrófahelyzetet hirdettek hétfőn.

Montenegróban ugyan még egy koronavírus-fertőzöttet sem regisztráltak, ám a podgoricai kormány elővigyázatosságból lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt. Koszovó pedig felfüggesztette az összes induló repülő-, nemzetközi busz- és vasúti járatot, valamint a településközi közlekedést is. Az országba csak a koszovói állampolgárok léphetnek be, őket azonban 14 napos házi karanténra kötelezik.

Bekeményítenek az országok

Németországban egyre nagyobb méreteket ölt a koronavírus-járvány, ezért a kormány korlátozza az emberek közötti fizikai kapcsolatokat. Az országba továbbra is nyitva maradnak az élelmiszerüzletek, a háztartási boltok, a gyógyszertárak, a benzinkutak, a bankok, a postahivatalok, a tisztítók, a fodrászok, a újságosok, az állateledel boltok és a kertáruházak, felfüggesztik azonban egy sor intézmény - például a játszóházak és a templomok - működését.

Spanyolországban a legfrissebb adatok szerint 8744 regisztrált koronavírus-fertőzött van, az áldozatok száma pedig csaknem eléri a 300-at. Az ország a fertőzésveszély csökkentése érdekében keddtől lezárta szárazföldi határait. Emellett több muszlim ország - így Malajzia, Egyiptom, Törökország és Szaúd-Arábia is - újabb szigorításokat vezetett be.

A maradj otthon azt jelenti, hogy maradj otthon, mit nem lehet ezen érteni? - olvassa el az nlc.hu véleménycikkét a témában!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció