Koronavírus: aggódnak a serdülőkért a szakértők

A fiatal korosztályokban is súlyossá tud válni a COVID-19. Egy friss tanulmány ugyanis azt mutatja, hogy egyre több serdülőt szállítanak kórházba a koronavírus-fertőzés miatt. Ez pedig aggodalmat váltott ki a szakemberből.

Nőtt a koronavírushoz kapcsolódó kórházi kezelések száma a fiatalok körében az Egyesült Államokban- derült ki az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) friss tanulmányából. "Mélységesen aggaszt a kórházba szállított serdülők száma, és szomorúan látom, hogy mennyi serdülőt kell intenzív osztályon kezelni vagy lélegeztetni" - mondta Rochelle Walensky, a CDC igazgatója. Az aggasztó hírek miatt az amerikai egészségügyi szakemberek arra kérik a szülőket, rokonokat és barátokat, hogy beszéljenek a serdülőkorú fiatalokkal a betegségmegelőzés fontosságáról, és ösztönözzék őket a védőoltás beadatására.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Egyre több serdülőt szállítanak kórházba a koronavírus-fertőzés miatt.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Megelőzhető a szenvedés

A tanulmány kimutatta, hogy a legutóbbi hullám alkalmával nőtt a COVID-19 miatt kórházi ellátásra szoruló serdülők aránya. A január 1-je és március 31-e között kórházba került 204 serdülő csaknem egyharmadának ráadásul intenzív ellátásra volt szüksége. "Ennek a szenvedésnek a nagy része megelőzhető" - fogalmazott Walensky, hozzátéve, hogy az oltás jelenti a kiutat ebből a pandémiából. "Továbbra is ígéretes jeleket látok, miszerint a járvány végéhez közelítünk ebben az országban. Azonban mindannyiunknak ki kell vennünk a részünket, és be kell oltatni magunkat, hogy átléphessük a célvonalat" - fogalmazott.

Koronavírus: felemás hírek az indai mutánsról - kattintson!

A tanulmány szerint egyébként az előírt óvintézkedések betartása nélkül lényegesen magasabb lett volna az új típusú koronavírus miatt kórházi ápolásra szorulók száma. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy egy bizonyos ideig még a védőoltás beadása után is szükség van az óvintézkedésekre. "Amíg nem kapják meg a védettséghez szükséges összes oltásukat, a serdülőkorú fiataloknak továbbra is maszkot kell viselniük, és be kell tartaniuk az óvintézkedéseket, hogy megvédjék magukat, családjukat, barátaikat és közösségüket" - figyelmeztetett a szakember.

Már egyre több helyen oltják a 12-15 éveseket

Az Egyesült Államokban már a 12 évnél idősebb gyermekeket is oltják a Pfizer és a BioNTech által közösen kifejlesztett koronavírus-vakcinával. De ahogy a napokban beszámoltunk róla , a Magyarországgal szomszédos országok közül is egyre többen kezdenek bele a kiskamaszok immunizálásába. Vasárnaptól pedig Izraelben is megkezdték a 12-15 éves korosztály oltását. A tájékoztatás szerint viszont itt egyelőre igen csekély érdeklődés övezi a tizenévesek oltását, mert csak néhány ezren kértek időpontot a négy betegbiztosító egyikében, hogy beoltsák őket.

A britek még nem oltják őket, pedig lehetne

A múlt héten a brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) is engedélyezte a 12-15 éves korosztály beoltását a Pfizer-féle koronavírus -vakcinával. A hatóság a klinikai hatásvizsgálati adatok gondos tanulmányozása után meggyőződött arról, hogy az oltóanyag hatékony és biztonságos ebben a korcsoportban is. Úgy véltik, minden adat arra vall, hogy a Pfizer és a BioNTech készítményének előnyei messze felülmúlják a kockázatokat a gyerekek körében is. A brit kormány azonban egyelőre nem tervezi az oltási kampány kiterjesztését a gyerekekre.

Jelenleg egyébként csak a Pfizer-féle vakcinával oltanak 18 éven aluliakat a világban, de már a Moderna amerikai biotechnológiai cég is bejelentette, hogy oltása hatékonynak és biztonságosnak bizonyult a 12 és 17 év közötti fiatalok körében. A cég ezért elindítja az engedélyeztetési folyamatot.

Koronavírus: nem érte szakértői kritika a Szputnyik-vakcinát - olvassa el a részleteket!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. Az északias szelet elsősorban a keleti harmadban élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra