Koronavírus: a mutánsok miatt harmadik oltás is kellhet

Egyre nagyobb bizalommal kijelenthető, hogy a forgalomban lévő vakcinák az új koronavírus-variánsok, így az indiai változat ellen is védelmet nyújtanak. Ennek ellenére vizsgálni kezdik, hogy növelheti-e egy harmadik oltási dózis a mutánsokkal szembeni védelmet.

COVID-oltás: fizet-e a biztosító, ha baj van? A válaszért kattintson ide!

Az új típusú koronavírus indiai variánsát eddig mintegy 3 ezer esetben azonosították Nagy-Britanniában. Az eddigi vizsgálatok alapján azonban a jelenleg használt vakcinák hatékonyak az indiai mutánssal (hivatalosan B.1.617.2) szemben. Júniusban viszont - a világon először - kísérleti oltási program indul az országban. Azt próbálják kideríteni, hogy három oltási dózis beadásával még tovább lehet-e növelni a vakcinák hatékonyságát, különösen az új variánsokkal szemben. A programot irányító Southamptoni Egyetem háromezer olyan önkéntes jelentkezését várja, akik már decemberben vagy januárban kapták meg az első oltási dózist.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Oltáshoz előkészített Pfizer-vakcinák. Fotó: MTI/Balázs Attila

Addig is így próbálják megállítani a terjedést

Az indiai koronavírus -változat gócpontjának számító északnyugat-angliai körzetekben egyébként tömeges, koncentrált szűréseket és oltási programokat indítottak. Ugyanezzel a módszerrel sikerült már megállítani a koronavírus dél-afrikai variánsának elterjedését. A külföldre készülőket pedig arra kérik, ne vakációzzanak olyan országokban, amelyeket a sárga kategóriába soroltak. Jelenleg ebben a kategóriában van Magyarország is, csaknem az összes többi EU-tagállammal együtt. Portugálián kívül egyetlen EU-tagország sem került fel a zöld listára, amelyen azok a országok szerepelnek, ahová az Angliában élők most már turisztikai céllal is elutazhatnak, és visszatérésük után nem kell karanténba vonulniuk.

Itt tart az oltási program

A brit felnőtt lakosság több mint 70 százaléka megkapta már a COVID-19 elleni oltás első dózisát, és csaknem 40 százaléknak mindkét adagot beadták. A brit kormány oltási menetrendjének legfontosabb célkitűzése jelenleg az, hogy július 31-áig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az első oltási dózist.

Koronavírus: az oltás így hat a hosszú COVID-ra - olvassa el a részleteket!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: