Koronavírus-vakcina: még csaknem 28 millió adagot várunk

A magyar kormány a lekötött Pfizer-BioNTech oltóanyag mennyiségét az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelte, így Magyarország már összesen 31 millió adag koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről kötött szerződést. Ennek viszont még csak a 10 százaléka érkezett meg.

A Sinopharm és a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából érkezett eddig a legtöbb Magyarországra - olvasható a koronavirus.gov.hu-n közzétett összefoglalóban. Mint ismert, szerdán újabb 100 ezer adag kínai vakcinát, kedden pedig 120510 adag Pfizer-oltóanyagot kaptunk. Mindkét oltóanyagot elsősorban a regisztrált idősek oltására fogják felhasználni. A Pfizert már ki is szállították a kórházi oltópontokra, és a megszokott rend szerint a háziorvosok egyeztetik az időpontokat az érintettekkel. A most érkezett kínai vakcinával viszont csak a szükséges hatósági vizsgálat után lehet majd oltani.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag

Így állunk vakcinafronton

Itthon továbbra is oltanak az oxfordi vakcinával - nézze meg a képeket!

A magyar kormány már összesen 31 millió adag új típusú koronavírus elleni oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyag várható uniós beszerzésből, amelynek eddig a 7 százaléka érkezett meg három gyártótól - a Pfizertől, a Modernától és az AstraZenecától. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ugyan már bejelentette, hogy forgalmazásra ajánlja az Európai Unióban a Janssen oltóanyagát is, de ennek a szállítása még nem kezdődött el. Az egydózisú vakcinából egyébként 4,36 millió adagot vár majd Magyarország, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag

Mint ismert, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai koronavírus-vakcinák beszerzéséről is szerződést kötött. Ezekből összesen további 3,5 millió ember beoltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. A kínai vakcinából a szerdai volt a harmadik szállítmány. Az első, több mint félmillió adagos szállítmányt a háziorvosok mostanra gyakorlatilag felhasználták, a második, 450 ezer adagos szállítmányt pedig jövő héten kezdik alkalmazni a már beoltott idősek második körös oltására.

Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinákkal szintén a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon. A legutóbb érkezett 180 ezer adag első dózisú, COVID-19 elleni vakcina alkalmazását a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn engedélyezte, és a következő napokban szállítják ki a kórházi oltópontokra.

Némileg lassulhat az oltási ütem

Magyarország már 5-féle koronavírus-oltóanyaggal rendelkezik. Ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás - írták a kormányzati oldalon. A beoltottak száma már több mint 1,4 millió, ezzel a második helyen vagyunk az uniós átoltottsági ranglistán. Az AstraZeneca-féle vakcinából azonban ígértnél jóval kevesebb érkezhet a következő hetekben, ez pedig lassíthatja az oltási program ütemét. Kiemelték ugyanakkor, hogy minden vakcinát rövid időn belül kiszállítanak és felhasználnak itthon. Az a vakcina, amely már az országban van, de még nem használták fel, azt vagy a második körös oltásra tartogatják biztonsági tartalékként, vagy éppen kiszállítás alatt van, vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az alkalmazása - ismertették.

AstraZeneca: akkor most kell félni, vagy nem? A válaszért kattintson ide!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció