Koronavírus: sós vizes gargalizálást javasolnak Észak-Koreában

Vírusellenes gyógyszerek nincsenek, a lakosságnak egyebek mellett sós vizes gargalizálást ajánlanak koronavírus-fertőzés esetén.

Rohamosan terjed az új koronavírus Észak-Koreában. Az országban vírusellenes gyógyszerek nem állnak rendelkezésre, a lakosság pedig oltatlan – írja a BBC, kitérve arra, hogy az állami média alternatív gyógymódokat javasol a koronavírus-fertőzés kezelésére.

Forró tea és sós vizes gargalizálás

Az enyhe tünetekkel küzdőknek azt tanácsolják, igyanak forró gyömbér-, fűzfalevél- vagy loncteát. Bár a forró italok csökkenthetik a koronavírus-fertőzéssel járó panaszokat, így a torokfájást, köhögést, és segítenek a folyadékpótlásban is, ha a beteg esetleg a normálisnál több folyadékot veszítene, a vírus ellen hatástalanok.

Az állami médiában megszólalt egy házaspár is, akik a sós vízzel való gargalizálást népszerűsítették. Mint mondták, a gargalizálást naponta kétszer, reggel és este kell elvégezni. A média beszámolójából kiderült továbbá, hogy „ezer tonna só” érkezett Phenjanba, hogy „fertőtlenítőszert” készíthessenek belőle.

Rohamosan terjed az új koronavírus Észak-Koreában. Fotó: Getty Images
Rohamosan terjed az új koronavírus Észak-Koreában. Fotó: Getty Images

A BBC kitért rá, hogy egyes tanulmányok azt sugallják, a sós vizes gargarizálás és orröblítés hatékony lehet a megfázást okozó vírusok ellen, ám arra kevés bizonyíték van, hogy lassítják a koronavírus terjedését. A koronavírus cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre, így a gargarizálás csak egyetlen „belépési pontot” fed le. Ráadásul, amint a vírus bejut a szervezetbe, azonnal elkezd szaporodni, és onnantól a gargalizálás már teljesen hatástalan.  

Antibiotikum vírus ellen

A fent felsoroltak mellett fájdalomcsillapítók, például ibuprofen vagy amoxicillin, illetve más antibiotikumok használatát ajánlják a fertőzötteknek. Az ibuprofen (és a paracetamol) enyhítheti az olyan tüneteket, mint a láz, fejfájás vagy a torokfájás, a vírus ellen azonban nem tudja felvenni a harcot. Az antibiotikumok pedig csak bakteriális fertőzés ellen hatékonyak, indokolatlan alkalmazásuk emellett növeli a rezisztens kórokozók kialakulásának kockázatát is.

Észak-Korea egészségügyi rendszere egyébként Phenjanon kívül különösen gyenge, nincs elegendő egészségügyi dolgozó, de hiányos a gyógyszerkészlet is.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)