Koronavírus: durván berobbant a járvány Észak-Koreában

Az elmúlt 24 órában 392 920 ember kapta el a koronavírust Észak-Koreában, így hétfőig összesen több mint 1,2 millióan fertőződtek meg. 50-en már meg is haltak, mióta az ország a múlt héten elismerte, hogy ott is megjelent a koronavírus.

Egyre nagyobb bajt okoz az új típusú koronavírus Észak-Koreában. A KCNA állami hírügynökség legfrissebb jelentése szerint csaknem 393 ezer új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt napon, és mintegy 565 ezer ember szorul kezelésre a fertőzés miatt. A KCNA azonban nem nevezi meg a kórokozót a tájékoztatóban, csak „lázról” ír.

Kim Dzsong Un koronavírus-járványról szóló tájékoztatását nézik egy szöuli pályaudvaron. Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man
Kim Dzsong Un koronavírus-járványról szóló tájékoztatását nézik egy szöuli pályaudvaron. Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man

Nagy a baj, a lakosság pedig teljesen védtelen

Miután Észak-Korea több mint két évig fenntartotta azt a széles körben vitatott állítását, hogy koronavírus-mentes, múlt hét csütörtökön bejelentette, hogy a világjárvány kezdete óta először találtak COVID-19-es betegeket. A járvány mostani kitörése azonban humanitárius válsággal kapcsolatos aggodalmakat váltott ki Észak-Koreában, mivel az ország 26 millió lakosának többsége vélhetően nincs beoltva a koronavírus ellen, és a közegészségügyi rendszer évtizedek óta romokban hever.

A Johns Hopkins Egyetem tavalyi elemzése szerint Észak-Korea egészségügyi ellátórendszere 195-ből a 193. helyen végzett. A kórházak felszereltsége igen szegényes, és kevés az intenzív terápiás férőhely. Szakértők szerint az ország semmilyen kezelési módnak nincs birtokában, és a tömeges teszteléshez sincsenek eszközei. Mindezek ellenére az ország vezetése eddig sem Kína, sem az ENSZ Covax-programjának segítségét nem fogadta el a vakcinabeszerzésben.

Próbálják kézben tartani a járványt

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető élesen bírálta hétfőn az ország egészségügyi hatóságait. Az Észak-Koreát irányító Koreai Munkapárt politikai bizottságának ülésén szóvá tette, hogy a gyógyszertárak nincsenek nyitva a nap 24 órájában, a gyógyszerek beszerzéséért felelős illetékesek pedig nem kezelték megfelelően a helyzetet. Kim mozgósította a hadsereget, hogy „azonnal stabilizálják a gyógyszerellátást Phenjanban”, ahol a vírust elsőként észlelték.

Egy korábbi, szombati beszédében pedig nagyon nyugtalanítónak nevezte az országban hivatalosan csak nemrég kitört, de robbanásszerűen terjedő koronavírus-járványt, és hadba szólított mindenkit a legyőzésére. Eddig több mint 1,3 millió egészségügyi és egyéb dolgozót mozgósítottak, hogy megpróbálják visszaszorítani az országban először kitört koronavírus-járványt. A fókuszban a beteg emberek kivizsgálása és kezelése, valamint a higiéniai tudatosság növelése áll. A beszámoló szerint mindenkit, aki lázas és más rendellenes tünetekkel küzd, karanténba helyeztek és kezelnek.

„Az ország minden tartományában, városában és megyéjében május 12-e óta teljes zárlat van érvényben, a munkahelyek, termelési egységek és lakóegységek el vannak zárva egymástól, és minden ember szigorú és intenzív vizsgálata folyamatban van” – írta a KCNA.
Szakaszonként tervezik engedélyezni az üzletek újranyitását a másfél hónapja vesztegzár alatt álló Sanghajban, miután az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma fokozatosan mérséklődik a városban.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)