Koronavírus: másfél hónap szigor után enyhítenek Sanghajban

Szakaszonként tervezik engedélyezni az üzletek újranyitását a másfél hónapja vesztegzár alatt álló Sanghajban, miután az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma fokozatosan mérséklődik a városban.

Hétfőtől lépésről lépésre ismét kinyithatnak egyes üzletek Sanghajban, egyebek mellett a bevásárlóközpontok, az élelmiszerpiacok és a fodrászüzletek is. A Kína fontos pénzügyi központjának számító városban a kereskedelmi célú üzlethelyiségek – például a szupermarketek, a kisboltok és gyógyszertárak – fokozatosan kezdhetik újra működésüket, míg a piacok és a fodrászati szalonok korlátozott kapacitással tevékenykedhetnek ismét. Az enyhítésre a helyi koronavírus-járvány enyhülése miatt nyílik lehetőség.

Sanghaj üres utcái a lezárás idején. Fotó: Getty Images
Sanghaj üres utcái a lezárás idején. Fotó: Getty Images

Az újranyitásnak feltételei is vannak

Azokban az üzemekben, vállalatokban, és egyéb egységekben, ahol már engedélyezték a tevékenység újraindítását, a dolgozóknak zárt rendszerben kell végezniük a munkájukat. Ez azt jelenti, hogy a dolgozókat a munkavégzés helyén kell elszállásolni, és a zárt rendszert egyelőre meghatározatlan ideig nem hagyhatják el.

Sanghajban egyébként jelenleg egyetlen metróvonal sem közlekedik. A városban élők nagy része egyelőre legfeljebb külön engedéllyel, naponta egy alkalommal hagyhatja el az otthonát, és azt is csak meghatározott ideig, bevásárlás céljából. A várost teljes egészében március végén vonták vesztegzár alá, ám sok lakónegyed már ezt megelőzően lezárás alatt állt.

Pekingben még marad a szigor

Peking vezetése ugyanakkor tovább hosszabbította az otthoni munkavégzést előíró rendeletet a kínai főváros négy kerületében. A kínai járványkezelési stratégia alapján a vírus terjedésének megfékezésére alkalmazott korlátozásokat addig nem enyhítik, amíg a karanténzónákon kívül találnak új vírushordozókat.
A második globális COVID-csúcstalálkozó résztvevői ígéretet tettek arra, hogy fenntartják a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem lendületét, és erőfeszítéseket tesznek azért, hogy felkészüljenek az esetleges jövőbeli járványokra.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)