„A világjárványnak még nincs vége”

A második globális COVID-csúcstalálkozó résztvevői ígéretet tettek arra, hogy fenntartják a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem lendületét, és erőfeszítéseket tesznek azért, hogy felkészüljenek az esetleges jövőbeli járványokra.

A világjárványnak még nincs vége” – szögezte le a napokban megtartott COVID-csúcstalálkozón a főszervezők közé tartozó Joe Biden amerikai elnök és több más felszólaló. Az online közvetítés keretében tartott csúcstalálkozón több témával is foglalkoztak, például az oltási kampány megrekedésével, illetve a koronavírus-terápiák hiányával – ezek a problémák a szegény országokban a legsúlyosabbak.

Továbbra is fontos a védekezés és az óvatosság. Fotó: Getty Images
Továbbra is fontos a védekezés és az óvatosság. Fotó: Getty Images

„Még nem lankadhat az éberségünk”

Fenn kell tartani a járványellenes erőfeszítéseket - vélekedett Joe Biden, aki egyúttal kifejezte meggyőződését azzal kapcsolatban, hogy a tanácskozás is segít hozzájárulni ahhoz, hogy megelőzzék a jövőbeli egészségügyi válságokat. Olaf Scholz német kancellár pedig rámutatott, hogy bár az ukrajnai háború kiszorította a világjárványt a címlapokról, és több mint két év után az emberek belefáradtak abba, hogy a COVID-19-ről olvassanak, attól még nem lankadhat az éberségünk, hiszen a világjárvány még mindig aktív. A koronavírus-fertőzés már így is több mint 6,2 millió ember halálát okozta világszerte, ami megfelel Szingapúr vagy Dánia lakosságának.

A csúcstalálkozó résztvevői egyébként több mint hárommilliárd dollárt ígértek a világjárvány elleni küzdelem folytatására és arra, hogy felkészüljenek a jövőbeli egészségügyi válságokra. Az Egyesült Államok pedig bejelentette, hogy megosztja az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) a koronavírus elleni oltóanyagok előállításához szükséges egyik kulcsfontosságú technológia szabadalmát.
Az értekezlet házigazdái az Egyesült Államok, Németország, Indonézia, Szenegál és Belize voltak. Az eseményen azonban nem vett részt minden ország, például Kína sem, ahol újjáéledőben a járvány. Oroszország pedig nem is kapott meghívást. Az első COVID-csúcstalálkozót tavaly szeptemberben rendezték meg.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)