Kőolajszármazék lehet a tápszerben

Kőolaj eredetű szennyeződést mutattak ki a csecsemőknek készített termékekben egy nyugat-európai vizsgálatban - közölte a Foodwatch nemzetközi élelmiszeripari fogyasztóvédelmi szervezet.

A berlini központú civil szervezet közleménye szerint laboratóriumi vizsgálatok ásványolaj eredetű aromás szénhidrogének (MOAH) jelenlétét mutatták ki a Németországban, Franciaországban és Hollandiában forgalmazott termékekben. A szennyezést a Nestlé, a Danone, a Novalac, a Neolac, a Hero Baby és a Nutrilon nevű cégek egyes csecsemőtápszereiben mutatták ki. A Foodwatch felszólította a vállalatokat, hogy vonják ki a forgalomból a szennyezett termékeket és figyelmeztessék a vásárlókat.

tápszer, csecsemőtápszer, tejpor, tejital, kőolajszármazék
tápszer, csecsemőtápszer, tejpor, tejital, kőolajszármazék

Rákkeltő anyag van a tápszerben

A vizsgálatokkal három tekintélyes élelmiszeripari laboratóriumot bíztak meg, amelyek egymástól függetlenül és más-más módszertannal dolgoztak. Az elemzett minták felében mutattak ki MOAH-szennyeződést. A Foodwatch kiemelte, hogy ezek az anyagok rákkeltő és génkárosító hatásúak lehetnek, még sincs jogszabályban rögzített egészségügyi határérték, amely gátat vetne élelmiszeripari használatuknak.

Megmérgeznek minket, ha nem vigyázunk - a részletekért kattintson ide!

A szakemberek szerint azonban a kőolaj eredetű szennyezettségek valamennyi fajtájánál be kell vezetni határértékeket, a különösen veszélyes MOAH-szennyezettség esetében pedig a zéró tolerancia elvét kellene érvényesíteni. Hozzátették, hogy a szennyeződés gyakran a csomagolási folyamat révén keletkezik, erre gyanakodnak a csecsemőknek készült termékek eseténél is.

Közleményük szerint a vizsgálaton fennakadt termékben a MOAH-koncentráció kilogrammonként 0,3 és 3 milligramm között volt. Hangsúlyozták, hogy az ilyen anyagoknak nincs helyük az élelmiszerekben, különösen nem a csecsemőtápszerekben. Csak olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről a szülők és az ápolók teljesen biztosan tudhatják, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat - húzta alá Matthias Wolfschmidt, a Foodwatch nemzetközi kampányokért felelős igazgatója.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: