Kómába esett a szójaszósztól

Egy 19 éves főiskolás kómába esett és kis híján meghalt, miután barátai unszolására megivott közel egy liter szójaszószt.

A Virginia állambeli fiú az első, aki maradandó károsodás nélkül kigyógyult egy ilyen mértékű tudatosan végrehajtott só-túladagolásból, írja a .

A fiatalember kezelőorvosa, a Washington DC-beli MedStar Georgetown Egyetemi Kórház sürgősségi osztályán dolgozó dr. David J. Carlberg nyilatkozata szerint a só túlzott jelenléte a testben, a hipernatrémia, általában olyan pszichiátriai eseteknél tapasztalható, akik kényszeresen kezdik el fogyasztani az anyagot. A problémát az okozza, hogy a vérben megjelenő túlzott mennyiségű só miatt a víz ozmózissal a szövetekből a véráramba kerül annak érdekében, hogy arányosítsa a testbe került só mennyiségét. Ennek hatására kóros mennyiségben hagyja el az agyat is, ami összezsugorodik és bevérzik.

A szójaszósz elfogyasztása után a fiatalember görcsös rohamot kapott. A sürgősségi ellátás hatástalannak bizonyult, és mire négy órával később a Viriginia Egyetem kórházába, dr. Carlberghez került, már kómába esett. Carlberg elmondása szerint ekkorra már csak az alapvető reflexei működtek, és nem reagált az azonnali kezelésre sem.

Az orvos és csapata rögtön megkezdte a só kivonását a fiatalember szervezetéből egy orron át levezetett cső segítségével, melyen keresztül 6 liternyi szőlőcukorral kevert vizet pumpáltak a férfi testébe. Ennek hatására 5 óra alatt helyreállt a nátriumszint, ám a főiskolás még további három napig feküdt kómában, amiből végül magától ébredt fel.

Orvosai elmondták, hogy a görcsös rohamok utóhatása a hippokampuszban még az ébredés után is jelentkezett, ám egy hónappal az eset után már semmiféle nyoma nem volt a túladagolásnak. Carlberg hozzátette, hogy a fiatalember kizárólag azért élte túl az esetet, mert csapatának sikerült nagyon rövid idő alatt helyreállítani a szervezetében a nátriumszintet. A korábbi lassabb eljárások bármelyikének alkalmazása nem vezetett volna ilyen pozitív eredményre.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra