Kiirthatatlan a patkány Budapestről

Az elmúlt években tapasztalt enyhe téli idő, az illegális szemétlerakások és a felpörgő építőipar is hozzájárult ahhoz, hogy megnőtt a patkányok száma Budapesten. A kártevőből a hetvenes években még kétmillió élt a fővárosban, a rendszeres irtásoknak köszönhetően viszont már a töredékére csökkent a számuk. Utánpótlás mindig érkezik belőlük, nyáluk és vizeletük pedig súlyos betegségeket terjeszthet. Szakértőkkel beszélgettünk.

A patkányt évszázadok óta a betegségek, járványok fő terjesztőjeként tartják számon, és bár a rágcsálóról kialakult negatív képet a néphagyomány is jelentősen felnagyította, a velük szemben táplált ellenérzés nem alaptalan. Mindenevőként súlyos károkat okoz az élelmiszerkészletekben, vizelete, széklete és nyála komoly betegségeket terjeszt, bámulatos szaporasága miatt pedig szinte kiirthatatlan. Utóbbi miatt Budapestről sem sikerült teljesen kiszorítani ezt a kártevőt, sőt száma az elmúlt években némiképp nőtt is.

Hol a legnagyobb a patkányveszély?

A főváros patkánymentesítéséért már évtizedek óta a Bábolna Bio Kártevőirtó Szolgáltató Kft a felelős, a cég Budapest közigazgatási határán belül, 525 négyzetkilométeren végez preventív és irtó munkát egyaránt. Budapesten szinte kizárólag a vándorpatkány jelent problémát, ami a házi patkánynál valamivel nagyobb és zömökebb, sötétebb színű, farka pedig rövidebb. A vándorpatkány a földfelszín alatti zegzugokban is kényelmesen meghúzza magát, kedveli a pincéket, a szennyvízcsatorna-hálózatot, a patak- és folyópartokat, de földfúrásokban is képes megtelepedni.

A patkány a pincékben és a szennyvízcsatorna-hálózatban is meghúzhatja magát
A patkány a pincékben és a szennyvízcsatorna-hálózatban is meghúzhatja magát

A kártevőirtó cég munkatársai rendszeres felderítő munkákat végeznek, nehogy a korábban erősen patkányfertőzött régiókban ismét megvessék a lábukat a kártevők. "A csatornarendszer tisztítóaknáiban, illetve a szabad víznyelőkben rendszeresen helyezünk ki irtószereket, fontosak még a folyó- és patakpartok is. Veszélyeztetett objektumokat is nyilvántartunk - élelmiszeripari üzemek, egyéb ipari létesítmények - melyeket félévente alaposan ellenőrzünk" - mondta el a HáziPatika.com kérdésére Papp György ügyvezető igazgató.

Ellenállóbbá váltak az irtószerrel szemben?

Dr. Ócsai Lajos főorvos, a Magyar Zoonózis Társaság főtitkára szerint a patkány nyálával és vizeletével számos komolyabb betegséget, többek között a leptospirózis kórokozót is terjesztheti. A HáziPatika.com megkeresésére a szakember úgy nyilatkozott: a megbetegedést a leptospira nevű, spirochéta típusú (spirális alakú) baktériumcsalád különböző tagjai okozzák. A leptospirózis az esetek közel 90 százalékában enyhe lefolyású, a fennmaradó 10 százalékban viszont súlyos, sok szervre terjedő, akár végzetes kimenetelű betegség lehet. A betegség 4-16 napos lappangási idő után hirtelen kezdődik, ekkor az egész szervezetet megtámadhatja: a szemtől a májon és izmokon át akár a szívig. A tüneteket és kórlefolyást is az határozza meg, hogy a szervezet melyik részét támadta meg a betegség.

A leptospirózis megbetegedés a leptospira nevű, spirochéta típusú (spirális alakú) baktériumcsalád különböző tagjai által okozott ritka, súlyos fertőző betegség. Általános tüneteiről és veszélyeiről az alábbi cikkünkben olvashat bővebben!

A patkányok megnövekedett száma a főorvos szerint azzal is magyarázható, hogy a rágcsálók az utóbbi évtizedekben alkalmazott irtószerekkel szemben egyre ellenállóbbá válnak. A patkánymentesítést végző Bábolna Bio Kártevőirtó Szolgáltató Kft ügyvezetője szerint ugyanakkor a megfelelő és többlet mennyiségben kihelyezett irtószertől a kártevők továbbra is elpusztulnak, az esetleges rezisztencia nem befolyásolja jelentősen a fővárosi patkánypopulációt.

A cég lakossági bejelentésre a főváros területén belül bárhova kivonul 24-72 órán belül, igaz, sok esetben a patkány helyett egérrel, sünnel, vagy nyesttel találkoznak csak. Tapasztalataik szerint az elmúlt években valóban megnőtt a patkányészlelések száma, ez azonban elsősorban nem genetikai, hanem környezeti okokra vezethető vissza. "Bár az elmúlt hónapok kimondottan hidegek voltak, az utóbbi három-négy évben nagyon enyhe telünk volt, ami kedvezett a patkányok elszaporodásának" - magyarázta az ügyvezető. Hozzátette: nem csak környezeti, de emberi hatások is befolyásolják a rágcsálók szaporodását, külterületeken például az illegális szemétlerakások, az állattartás és - a főleg hajléktalanok által hátrahagyott - hulladékok. A belvárosban pedig főképp a zsúfoltság, a rossz állapotú pincék és az utóbbi időszakban felpörgött építőipari beruházások vonzzák a patkányokat.

Minden fővárosira jutott egy patkány

Budapesten az 1970-es évek elején kezdték meg a patkányok szisztematikus irtását, akkor a Fővárosi Közegészségügyi-Járványügyi Állomás (KÖJÁL) nagyjából kétmillióra saccolta a patkányok számát az 1,9 milliós városban - azaz minden lakosra jutott egy a kártevőből. Jelenleg átlagosan 500-900 objektum bizonyul fertőzöttnek a fővárosban nyilvántartott 225 ezerből, ami az európai nagyvárosokhoz viszonyítva is kiemelkedően jó arány - mondta el az ügyvezető.


Kétféle úton érkezhet utánpótlás a rágcsálókból Budapestre: egyrészt a környező településekről vándorolhatnak be, másrészt pedig áruszállítás során - főként építkezéskor az építőanyagokkal - szállíthatják be őket. Egy rendkívül szapora állatról van szó: vemhességi ideje 21 napos, egy fialás alkalmával 6-10 utód is születhet, az egyedek pedig már három-négy hónapos korukra ivaréretté válnak. Így jelentősen megnőhet a szaporulat akkor is, ha csak néhány hónappal később kerülnek ki az irtásra szolgáló készítmények.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt változóan, gyakran erősen felhős lesz az ég, elsősorban délen és keleten várható elszórtan eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag