Rákot okoznak egyes autóülések

Rákkeltő anyagok szivárognak az autósülésekből – állítja egy friss amerikai kutatás.

Az autók üléseinél használt égésgátló vegyszerek rákkeltő anyagokat juttatnak a járművek utasterébeszámol be az amerikai Duke Egyetem kutatásának eredményéről a The Guardian.

autó, utazás, gépkocsi, vezető
Lehúzott ablakoknál kevésbé magas a mérgező gázok koncentrációja. Fotó: Getty Images

Asztma, elhízás, rák

A kutatók 101 darab 2015 után gyártott autót vizsgáltak meg az Egyesült Államokban. A kocsik 99 százalékának utasterében triszfoszfát nevű vegyi anyagot találtak, egy olyan égésgátlót, amely jelenleg is szövetségi vizsgálat alatt van, mert potenciálisan rákkeltő lehet. Akiknek ugyanis a vérében egyes égésgátlók magasabb koncentrációban vannak jelen, azoknál négyszer nagyobb a rákos halálozás kockázata.

A legtöbb járműben ezen kívül más veszélyes vegyi anyagokat is kimutattak, amelyek neurológiai és reprodukciós problémákkal hozhatók összefüggésbe. Gyermekeknél emellett asztmát, elhízást, sőt agykárosodást okozhatnak.

„Ezek a káros vegyületek az utastérbe jutva különösen aggasztók a hosszabb ideig ingázó sofőrök, valamint a gyermekek számára, akik több levegőt lélegeznek be a járműben, mint a felnőttek” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Rebecca Hoehn, a Duke Egyetem kutatója.

A kutatók szerint a magas hőmérséklet tovább ronthat az utastér levegőjének minőségén, ilyenkor ugyanis nagyobb mennyiségben bocsátják ki az ülések a mérgező gázokat. Azt találták, hogy akár ötször több káros vegyi anyag szivároghat az ülésekből nyáron, mint télen.  

Az árnyékban parkolás vagy az ablakok lehúzása segíthet, de a tanulmány szerzői szerint az igazi megoldás az autókban használt égésgátlók használatának megszüntetése lenne.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +14 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások, vékonyodások lehetnek a felhőzetben. A kiterjedt csapadékzóna kelet, északkelet felé vonul, de kevés helyen a Dunántúlon is kialakulhat zápor. Az északias szél elsősorban a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és zivatarok mentén megerősödik. Késő estére 13 és 20 fok közé hűl le a levegő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra