Nincs elég véradó, szokatlan lépésre készülnek

Figyelemfelhívó kampányt hirdet augusztusban az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz), amikor a nyári szabadságolások és nyaralások következtében hagyományosan kevesebben jelentkeznek vért adni.

Hozzuk divatba a véradást! – üzeni az OVSz trendteremtő akciója, amelyhez olyan, a divat világából jól ismert hírességek csatlakoznak, mint Tomán Szabina befektető és egykori modell, Kanizsai Silka Ágnes divattervező, Balogh Eleni divatmodell, Schiffer Miklós divat- és stílustanácsadó, valamint Lakatos Márk stylist és divattervező. A részt vevő hírességek kisvideókban fejtik majd ki, miért támogatják a véradás ügyét – a videókat hetente teszi közzé közösségimédia-felületein az OVSz.

véradás, véradó donor
Nyáron rendszerint kevesebben jelentkeznek véradónak. Ezt ellensúlyozná legújabb kezdeményezésével az OVSz. Fotó: Getty Images

Az esemény keretein belül minden vért adó donor nemcsak részt vehet heti nyereményjátékokban, de szépségápolási termékeket forgalmazó üzletben beváltható kedvezménykupont is kap. Emellett az OVSz egyéb kozmetikai termékekkel és ajándékokkal is megköszöni az életmentő adományt. A nyereményjátékok részleteit szintén hetente teszik közzé az OVSz hivatalos Facebook- és Instagram-oldalán, továbbá a támogatók közösségimédia-felületein.

A kampányról és a véradás menetéről, a véradások helyszíneiről és időpontjairól az OVSz honlapján találunk bővebb információt. Véradásra jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, de még nincs 65 (első véradók esetén a felső korhatár 60 év), testsúlya eléri az 50 kilogrammot és egészségesnek érzi magát. Véradáshoz személyi igazolvány, lakcím és tajkártya bemutatása szükséges.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)