Két hét múlva elszabadul a hús ára

Szakértők azt valószínűsítik, hogy pár héten belül 20 százalék feletti áremelkedés jöhet a húsnál, kenyérnél, tejnél. Csak az árstopos termékek ára maradhat változatlan.

Mint arról beszámoltunk, az orosz-ukrán háború miatt óriási energia- és élelmiszerválság köszönhet Európára. Magyarországon szerencsére nem lesz élelmiszerhiány, mivel önellátók vagyunk gabonából, de a termények, takarmány, műtrágya, illetve más élelmiszer-alapanyagok drágulását nem lehet feltartóztatni a határon. Olyannyira, hogy az RTL Híradónak nyilatkozó szakértők kiugró, 20 százalék fölötti húsáremelést valószínűsít heteken belül. A Növekedés szerint a húsféleségek akár 30-50 százalékkal is drágulhatnak a következő időszakban.

dsadsa
Fotó: Getty Images

Az alapanyagok mellett a munkabér-, az energia-, a csomagolóanyag-, a karbantartási és a szállítási költségek is számottevően növekedtek, így az iparági vállalkozások rendkívül szoros présben találták magukat. Legnehezebb helyzetben a gabona-, a tej-, a sertés- és a baromfiipari társaságok kerültek. Noha a korábban felvásárolt terményekkel, illetve megkötött szerződésekkel még "olcsóbb" keretek között lehetett tartani, de a készletek felhasználása után a drágulási hullám most már egyre több céget érint közvetlenül is. A kormány árstopja májusig tart, várhatóan csak ezek a termékek ára maradhat változatlan. Mint arról beszámoltunk, a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT-tejnél, a BL 55-ös finomlisztnél, a sertéscombnál, a csirkemellnél, csirkefarhátnál, az étolajnál és a kristálycukornál a tavaly október 15-i szinteken kell rögzíteni az árakat. Az élelmiszerárak drágulása az infláció egyik fontos eleme. A KSH statisztikái szerint a fogyasztói árak márciusban átlagosan 8,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül pedig - 13 százalékkal - az élelmiszerek drágultak leginkább.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: