Két hét múlva elszabadul a hús ára

Szakértők azt valószínűsítik, hogy pár héten belül 20 százalék feletti áremelkedés jöhet a húsnál, kenyérnél, tejnél. Csak az árstopos termékek ára maradhat változatlan.

Mint arról beszámoltunk , az orosz-ukrán háború miatt óriási energia- és élelmiszerválság köszönhet Európára. Magyarországon szerencsére nem lesz élelmiszerhiány, mivel önellátók vagyunk gabonából, de a termények, takarmány, műtrágya, illetve más élelmiszer-alapanyagok drágulását nem lehet feltartóztatni a határon. Olyannyira, hogy az RTL Híradónak nyilatkozó szakértők kiugró, 20 százalék fölötti húsáremelést valószínűsít heteken belül. A Növekedés szerint a húsféleségek akár 30-50 százalékkal is drágulhatnak a következő időszakban.

dsadsa
Fotó: Getty Images

Az alapanyagok mellett a munkabér-, az energia-, a csomagolóanyag-, a karbantartási és a szállítási költségek is számottevően növekedtek, így az iparági vállalkozások rendkívül szoros présben találták magukat. Legnehezebb helyzetben a gabona-, a tej-, a sertés- és a baromfiipari társaságok kerültek. Noha a korábban felvásárolt terményekkel, illetve megkötött szerződésekkel még "olcsóbb" keretek között lehetett tartani, de a készletek felhasználása után a drágulási hullám most már egyre több céget érint közvetlenül is. A kormány árstopja májusig tart, várhatóan csak ezek a termékek ára maradhat változatlan. Mint arról beszámoltunk, a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT-tejnél, a BL 55-ös finomlisztnél, a sertéscombnál, a csirkemellnél, csirkefarhátnál, az étolajnál és a kristálycukornál a tavaly október 15-i szinteken kell rögzíteni az árakat. Az élelmiszerárak drágulása az infláció egyik fontos eleme. A KSH statisztikái szerint a fogyasztói árak márciusban átlagosan 8,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül pedig - 13 százalékkal - az élelmiszerek drágultak leginkább.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

A nap első felében főként a nyugati és északi országrész fölött lesz több a felhőzet. Másutt kezdetben még inkább fátyolfelhős időre van kilátás, ám napközben délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten számíthatunk a legtöbb napsütésre. A záporos csapadékgócok kora délelőtt az Észak-Dunántúlról is levonulnak, de a vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső ezt követően sem zárható ki. Kora estétől dél, délnyugat felől viszont már egyre több helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. A sok napsütés miatt magas UV-értékekre számíthatunk, és inkább hidegfront a jellemző.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra