Júliustól kötelezővé válik a feketedoboz az új autókban

Egy európai uniós jogszabály értelmében július 7. után kizárólag olyan autókat lehet majd forgalomba helyezni, amelyeket több új kötelező biztonsági eszközzel is felszerelnek, beleértve egy, a repülőgépeknél használthoz hasonló feketedobozt.

Az említett feketedoboz hivatalos neve Event Data Recorder (EDR), azaz eseményadat-rögzítő. Mint azt a Vezess írja, az elnevezés arra utal, hogy a rendszer állandó adatfelvételt folytat, de nem tárolja el folyamatosan a gyűjtött információkat. Csak akkor rögzíti azokat, ha 15 századmásodpercen belül 8 kilométer/óránál nagyobb sebességváltozást érzékel hosszanti vagy oldalirányba. Egy szó mint száz az EDR célja, hogy részletes adatokkal szolgáljon baleset esetén annak körülményeit feltárva. Azt viszont, ha csak véletlenül kis sebességgel beletolatunk otthon a garázs falába, nem fogja rögzíteni.

Krepsz Zoltán, az Autó főszerkesztő-helyettese az InfoRádiónak nyilatkozva rámutatott, hogy az EDR abban különbözik a repülőgépek feketedobozától, hogy nem vesz fel hangot, tehát nem rögzíti az utastérben zajló beszélgetéseket sem. A légzsák vagy az övfeszítő vezérlése hozza működésbe, és a baleset előtti és utáni pillanatokat rögzíti, pontosabban azokat a legfontosabb adatokat, amelyeket egy baleseti vizsgálatnál fel lehet használni az események tisztázásához. Rögzíti például az autó GPS-koordinátáit, a gáz- vagy a menetpedál állását, a sebességet, az időt, de még a különböző vezető-segédrendszerek működését is.

„Személyautókról van szó, a vezetővel együtt kilenc személyt szállító mikrobuszokról, pickupokról és bizonyos haszonjárművekről, amelyek 3,5 tonna össztömeg alattiak, a nehézgépjárművekre egy külön szabályozás tér majd ki később. Vagyis tulajdonképpen a közlekedő gépjárművek 90-95 százalékába bekerülnének ezek a készülékek” – részletezte Krepsz, hogy milyen esetekben lesz szükséges az EDR az új járművek forgalomba helyezéséhez. Hozzátette, az EDR nem kommunikál majd vezeték nélkül semmilyen más eszközzel, azaz nem teszi lehetővé az érintett autók folyamatos nyomon követését, ellenőrzését sem.

A Vezess cikke megemlíti, hogy mivel a szabályozás csak az újonnan forgalomba kerülő járművekre vonatkozik, a használt autókra nem, ezért a feketedobozok elterjedése várhatóan hosszú időt fog igénybe venni. Magyarországon mintegy 4 millió jármű van forgalomban, miközben új autóból csak 100-150 ezret helyeznek forgalomba évente.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +13 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások fordulhatnak elő a felhőzetben. További kisebb-nagyobb csapadékgócok érkeznek, illetve képződnek, amelyek északkelet felé mozognak, a Tiszántúlon egy-egy zivatar sem kizárt. Az északias szél döntően mérsékelt, a Zemplén, Bordrogköz térségében élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra