Jelek, hogy gyenge az immunrendszerünk

Mutatjuk, milyen tünetek utalhatnak arra, hogy meggyengült a szervezetünk természetes védekezőképessége.

Hogyan győzi le azimmunrendszera koronavírust? A válaszért kattintson ide!

Nem véletlen, hogy érzelmi megrázkódtatás után, vagy egy sok idegeskedéssel járó időszakban gyakrabban leszünk betegek: már több kutatás is igazolta, hogy a krónikus stressz gyengíti az immunrendszert. Ha tehát olyan időszakban vagyunk, amikor gyakran vagyunk feszültek - például épp a koronavírus-járvány alakulása és az otthoni munkavégzés miatt -, akkor mindenképpen erősítsük az immunrendszerünket. De ha az alábbi tünetek valamelyikét is észleljük magunkon, akkor szinte biztos, hogy szervezetünk védekezőképessége gyengébb, mint kellene.

Gyakori megfázás

Az emberek többsége átlagosan 7-10 nap alatt gyógyul ki egy megfázásból. Ha mi ennél hosszabb ideig vagyunk betegek, ráadásul évi 2-3-nál többször leszünk náthásak, akkor a szervezetünk védekezőképessége valószínűleg nem megfelelő.

immunrendszer, immunrendszer gyengülése, védekezőképesség, gyenge immunrendszer
A gyakori megfázás az egyik legárulkodóbb jel. Fotó: Getty Images

Emésztési problémák

A szakértők szerint az immunrendszerünk 70 százaléka az emésztőrendszerben található, és az itt élő jótékony hatású mikroorgaizmusok segítenek a fertőzések elleni védekezésben. Ha az emésztőrendszerünk nem működik jól, akkor valószínűleg az immunrendszerünk sem, és így fokozottabban vagyunk kitéve a vírusoknak, a gyulladásoknak, de még az autoimmun betegségeknek is. A gyakori hasmenés, székrekedés vagy puffadás arról árulkodik, az immunrendszerünk nem működik megfelelően.

Lassú sebgyógyulás

Ha azt vesszük észre, hogy a testünkön található apróbb sérülések, horzsolások, vágások és égések a megszokottnál lassabban gyógyulnak, akkor valószínűleg kevés az egészségesimmunsejta szervezetünkben. Emiatt aztán többi sejtünk nem tud a megfelelő ütemben regenerálódni.

Gyakori fertőzések

Ha gyakran kapunk el fertőzéseket - például fülgyulladást, tüdőgyulladást vagy mandulagyulladást -, és évente kettőnél többször alakul ki olyan betegségünk, amelyre antibiotikumot kell szednünk, akkor egyértelműen immungyengeségről van szó.

Krónikus fáradtság

Bár a krónikus fáradtság többféle betegség tünete is lehet, de nagyon gyakran szervezet meggyengült védekezőképessége miatt jelentkezik. Ha eleget alszunk, és mégis állandóan nyúzottak vagyunk, akkor érdemes immunerősítésbe kezdeni.

Forrás: pennmedicine.org

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció