Jeges a Balaton, de életveszélyes rámenni

Csütörtökre a Balaton partján többfelé nagyobb jégtáblák alakultak ki a januári hidegben. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a mostani jég közlekedésre és sportolásra egyaránt alkalmatlan, rámerészkedni pedig életveszélyes.

A Balaton környékén mínusz 5 fokig hűlt le a levegő, több helyen vékony jéghártya alakult ki a vízfelszínen. A jeget azonban a hullámzás feltörte, és a széliránynak megfelelően elsodorta, így az többnyire a part közelében gyűlt össze - írta ki Facebook-oldalára az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely a siófoki partszakaszról fotókat is közzétett a bejegyzésben.

Csütörtök délelőtt a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság arra hívta fel a figyelmet a police.hu-n, hogy jelenleg nem ajánlott a Balaton jegére lépni. Mint írják, az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert. Ehhez képest a mostani balatoni jég alig 1-3 centiméter vastag.

A jégen tartózkodás szabályait a balesetek megelőzése érdekében a rendőrség fokozottan ellenőrzik. A szabályok megszegése miatt a rendőrök, közterület-felügyelők, halászati őrök és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézői akár 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy szabálysértési eljárást indíthatnak. Ez utóbbi esetben 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot is várhat a szabályszegőkre.

Az egyenruhások emellett azt tanácsolják, hogy aki bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlel (beszakadás, süllyedés), azonnal hívja a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérjen segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívó telefonszámán.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: