Janssen-vakcina: problémák adódtak a szállítással

Jelentős késéssel szállítja ki a koronavírus elleni oltóanyagát az Európai Unióba (EU) a Johnson and Johnson. Ráadásul a héten szállítani kívánt mennyiség is a felére csökken.

Koronavírus: kinek nem ajánlott a Janssen-vakcina? A válaszért kattintson ide!

Az Európai Unióval kötött vakcinabeszerzési szerződésben a Johnson and Johnson azt vállalta, hogy a második negyedévben 55 millió egyadagos Janssen-vakcinát szállít az EU-tagországoknak. Idáig azonban kevesebb mint 5 millió dózist juttatott el az érintett országokba a COVID-19 elleni oltóanyagból - tehát a rögzített mennyiség alig 10 százalékát.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
A Janssen újonnan érkezett egyadagos koronavírus elleni vakcinái. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Mi állhat a probléma hátterében?

Az EU-nak szánt vakcinaadagokat az Egyesült Államokban, valamint a cég hollandiai gyárában állítják elő. Az amerikai vállalat azonban gyártási problémákkal küzd. Azt a baltimore-i üzemet például, amely az új típusú koronavírus elleni vakcina egyik összetevőjét készíti, le kellett állítani, miután a helyi illetékes hatóság számos problémát tárt fel egy jelzett szennyeződést követően. A remények szerint azonban a vállalat nehézségei csak átmeneti jellegűek, a kimaradást pedig később pótolni fogja a cég.

Bővül a gyártókapacitás

A Johnson and Johnson szóvivőjének elmondása szerint a vállalat továbbra is elkötelezett amellett, hogy teljesítse a 200 millió adag koronavírus elleni oltóanyag uniós szállítására vonatkozó éves megbízását. Ezt a gyártókapacitás várt bővülése is lehetővé teszi majd, jelenleg ugyanis tíz különböző gyártási helyszín, köztük a hollandiai üzem bővítése is zajlik a kötelezettségvállalások teljesítése érdekében.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Fontos dolog változik a Pfizer-vakcinával kapcsolatban - olvassa el a részleteket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: