Itthon is engedélyezték a Covid elleni gyógyszert

Az AstraZeneca antitestkészítménye mostantól a COVID-19 kezelésére is használható az EU-ban, így Magyarországon is.

Az AstraZeneca Evusheld készítménye egy hosszú hatású antitest-kombináció, melyet már Magyarországon is alkalmaznak a COVID-19 betegség megelőzésére immunsérült betegeknél. A gyógyszer mostantól már nemcsak megelőzésre, hanem az Európai Unióban a COVID-19 betegség kezelésére is alkalmazható felnőttek és serdülők esetén, ha a súlyos megbetegedés kockázata magas – olvasható az AstraZeneca közleményében.

Csökkenti a betegség miatti halálozás kockázatát

Az Európai Bizottság a döntését a TACKLE vizsgálat eredményeire alapozta, melyben magyar betegek is részt vettek. Eszerint az Evusheld-kezelés jelentősen csökkentette a súlyos COVID-19 betegség kialakulásának vagy a halálozásnak az esélyét a placebóhoz képest. Minél korábban alkalmazták az Evusheld terápiát a tünetek megjelenése után, annál kedvezőbbek voltak az eredmények.

A TACKLE vizsgálatba bevont betegek a kezeléskor enyhe-középsúlyos COVID-19 tünetekkel bíró, nem kórházban fekvő emberek voltak, akiknek a tünetei legfeljebb 7 napja álltak fenn. 90 százalékuk magas kockázati csoportba volt sorolható társbetegségeik vagy életkoruk miatt. A vizsgálatban az Evusheld jól tolerálhatónak bizonyult, nem fordult elő a készítményhez köthető súlyos biztonságossági esemény. „Sok ember, köztük az immunsérült, idős, vagy más komoly betegséggel küzdő betegek estén nagy az esélye, hogy a COVID-19 súlyos formában jelentkezik, kórházba kerüléssel vagy akár halállal végződik. Nagy szükség van az Evusheldre, melynek alkalmazása könnyű, egy alkalommal izomba adott injekcióként a sérülékeny betegek számára új kezelési lehetőséget ad” – mondta el Michel Goldman professzor, a brüsszeli Université Libre egyetem tanszékvezetője.

koronavírus, vakcina
A készítmény csökkenti a betegség miatti halálozás kockázatát. Fotó: Getty Images

Az Evusheld megtartotta hatékonyságát az Európában jelenleg domináló BA.5 omikron variáns ellen a laboratóriumi vizsgálatok tanúsága szerint. A való élet tapasztalatain alapuló vizsgálat eredményei alátámasztották a korábbi vizsgálatokat, miszerint az Evusheld-kezelésben részesült immunsérült betegek esetén jóval ritkább a tünetes COVID-19 betegség, a kórházi kezelés vagy a halálozás, mint a kontrollcsoportokban. Ezeket a tapasztalatokat a BA.5, BA.4, BA.2, BA.1 és BA.1.1 omikron törzsek fertőzési időszakában szerezték.

Az Evusheld korábban már megkapta az engedélyt a megelőzési célú alkalmazásra, és immunsérült betegek széles körében alkalmazták már ezt a lehetőséget számos európai országban, köztük Magyarországon is.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: