Inkább meghalunk, mintsem gyógyszerezzük magunkat

Nem szeret nyavalyáira gyógyszert szedni? Nem meglepő, ugyanis sokan vannak ezzel így. Egy amerikai felmérés szerint minden harmadik ember inkább meghalna hamarabb, mintsemhogy bevegyen naponta egy pirulát, hogy elkerülje például a szívrohamot.

A megkérdezettek közül pedig minden ötödik ember inkább fizetne ezer dollárt, mintsemhogy gyógyszereket szedjen napi rendszerességgel. Az erről szóló tanulmány a Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes szaklapban olvasható.

Bizonyos gyógyszereknél különösen fontos, hogy például éhgyomorra vegyük be, máskor az a gond, hogy a fényérzékeny tablettákat rosszul tároljuk. Hét tipp, hogyan bánjunk a gyógyszereinkkel . "Vizsgálatunk csak megerősíti azt a feltételezést, hogy az emberek nem szeretnek pirulákat szedni , semmilyen okból kifolyólag" - állítja a kutatást végző Dr. Robert Hutchins, a University of California kutatója. Ez is jól mutatja, hogy a betegeket újra és újra emlékeztetni kell arra, hogy gyógyszert szedjenek.

Dr. Hutchins és kollégái azért végezték el a kutatást, hogy kiderítsék: ki mire hajlandó azért, hogy ne szedjen gyógyszereket napi rendszerességgel. Az ehhez tartozó kérdőívet mintegy ezren töltötték ki, főként 50 év körüli nők.

A kérdezettek 80 százaléka naponta szedett különböző pirulákat, 54 százalékuk több mint háromfajtát. Összességében mintegy 70 százaléka állította azt, hogy inkább szedné a gyógyszereit, ha ez az ára annak, hogy tovább éljen.

Nem szeret nyavalyáira gyógyszert szedni?

Érdekes módon azonban a megkérdezettek több mint 8 százaléka azt állította, hogy akár élne két évvel kevesebbet is, ha nem kellene több gyógyszert szednie. Körülbelül 21 százalékuk pedig egy hét és egy év közötti időtartamról mondana le.

A megkérdezettek átlagosan 1445 (körülbelül 387 ezer forintnak megfelelő összeget) dollárt fizetnének azért, hogy ne kelljen naponta gyógyszert szedniük, soha többé. Ám 41 százalék azt állította, hogy egyáltalán nem fizetne ilyenért.

Hutchins és társai azt állítják, hogy az eredmények új gyógyszerszedési stratégiáik kifejlesztésére késztetik az orvosokat, hiszen ilyen hozzáállás mellett érdemes lenne úgy bejuttatni a betegek szervezetébe a gyógyszereket. Úgy vélik, ha nem kellene lenyelni a pirulát, már jobb lenne a gyógyszerszedési fegyelem. A szakértők azonban felhívták a figyelmet, hogy a kérdőív nem tükrözi pontosan a közvéleményt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: