Illegális potencianövelőkre csapott le a Nébih

Újabb, férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulákat vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A készítmények tiltott összetevőket tartalmaztak.

Mi hozhat megoldást a merevedési zavarokra? Részletek itt.

Hatóanyagként a szildenafilt és a tadalafilt a férfi potenciazavarok terápiájában alkalmazzák. Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött az említett hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása, étrend-kiegészítőkben pedig tilos felhasználni azokat. Ennek ellenére a Nébih laboratóriumi vizsgálatai nagy mennyiségben mutattak ki mind szildenafilt, mind tadalafilt a Maho Silver Trans Kft. által forgalmazott "Royal-G Power"" és "Dragon Power Original" márkanevű táplálékkiegészítőkben - olvasható a hatóság közleményében.

Vényköteles gyógyszerhatóanyagokat találtak két étrend-kiegészítőben a Nébih ellenőrei
Vényköteles gyógyszerhatóanyagokat találtak két étrend-kiegészítőben a Nébih ellenőrei. Fotó: illusztráció, Getty Images

Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy a Viagra tablettánként 25, 50 és 100 milligramm szildenafilt tartalmaz, míg a Tadalafil Teva tablettái 5, 10 és 20 milligramm tadalafil hatóanyagot. Ezzel szemben a "Royal-G Power"-ben 119 milligramm szildenafilt és 53 milligramm tadalafilt, a "Dragon Power Original"-ban 134 milligramm szildenafilt és 58 milligramm tadalafilt mutattak ki a Nébih szakemberei. Így az étrend-kiegészítő egyetlen kapszulájában a hatóanyagok külön-külön is jóval meghaladják a terápiás dózis legmagasabb értékét.

A termékek a jelölés alapján kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaznak, ami a valóságnak nem felel meg, így hamisítványnak minősülnek. Elfogyasztásuk komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet a fogyasztóknak. A mellékhatások között szerepelhet látásromlás, hallásromlás, fülzúgás, súlyos kimenetelű szív-érrendszeri tünetek, szívelégtelenség, vérnyomás-ingadozás egyaránt. Az ügyben az eljárás indult. A Nébih a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, továbbá - a hamisítás miatt - büntetőfeljelentést is tesz.

A hivatal kéri a vásárlókat, hogy amennyiben a fenti készítmények forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék a Nébih ZöldSzámán (06-80/263-244) vagy e-mail-címén (ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu).

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: