Ijesztő tempóban fogynak az erdők

Világszerte 12 millió hektár trópusi erdő tűnt el tavaly. Ez a harmadik legnagyobb mértékű éves veszteség a műholdas mérések 2001-es kezdete óta.

Az elmúlt évekhez képest némileg csökkent az erdős területek csökkenésének mértéke, ám még így is 12 millió hektárnyi erdő tűnt el tavaly. Ez az elmúlt két évtized harmadik legnagyobb értéke: 2016-ban 16,95 millió, 2017-ben pedig 15,81 millió hektár volt a veszteség - derült ki a Global Forest Watch (GFW) jelentéséből, amely nemcsak a fakitermelést, hanem az erdőtüzek okozta pusztítást is figyelembe vette.

Föld, klímaváltozás, globális felmelegedés, erdőirtás, pusztulás, fák,
Rohamosan csökken a "zöld tüdő" kapacitása. Fotó: 123rf

Percenként 30 focipályányi terület vész el

Az erdők számtalan állat- és növényfaj számára nyújtanak otthont, emellett jelentős hatással vannak a klímára is. Az erdők pusztulásának tempója ennek ellenére változatlanul magas: a szakértők szerint percenként 30 focipályányi terület vész el.

Az erdők felégetése és a fakitermelés nemcsak szén-dioxidot szabadít fel, hanem csökkenti a klímakárosító gázokat felvevő úgynevezett "zöld tüdő" kapacitását is. Az esőerdők világszerte az ember által kibocsátott üvegházhatású gázok 30 százalékát nyelik el, több mint egymilliárd tonnát évente.

Az érintett területek csaknem egyharmadát teszik ki a legöregebb nemzedékek alkotta őserdők, amelyeknek különösen nagy szükségük van a védelemre. Tavaly a legnagyobb terület, 1,35 millió hektárnyi erdő Brazíliában veszett oda. Ennek egy része az erdőtüzek áldozata lett, ám a többség a mezőgazdasági területek kinyerése miatti fakitermelés okán tűnt el.

Próbálják megfékezni a brazil erdők pusztulását

Európai tudósok és brazíliai őslakosok százai fordult az Európai Unióhoz. Azt kérik, hogy az EU kiemelten foglalkozzon az erdőirtás ügyével. "Amint arra az iskolai sztrájkok és a klímaváltozás elleni tüntetések Európa-szerte rámutattak, többé nem fogadjuk el az éghajlatváltozást okozó termelési gyakorlatokat" - mondta Tiago Reis, aki azt kutatja, hogy milyen hatással van a nemzetközi kereskedelem a földhasználatra a termelő országokban.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)