Időzített bomba az USA atomtemetője

Időzített bombaként ketyeg a paradicsomi szigetvilág közepén, az amerikai atomkísérletek nukleáris hulladékját rejtő betonszarkofág.

Az évszázad végére a tengerszint emelkedése miatt megrepedhet az a Marshall-szigeteken található betonépítmény, amiben az USA atomkísérleteinek nukleáris hulladékát, és más, rendkívül szennyező anyagokat temettek el - írja az Index.hu a Sky Newsra hivatkozva.

atomhulladék, nukleáris szennyezés, atomboma
atomhulladék, nukleáris szennyezés, atomboma

A paradicsomi szigetvilág egyik atollján található a Runit Dome nevű betonsír, amiben 67 atombomba nukleáris szemetét tárolják, amiket 1946 és 1958 között robbantottak a környező területeken. Arról már a Los Angeles Times számolt be, hogy bizonyítékaik vannak, hogy az építmény, ami a halálos sugárzást kibocsátó, talajjal és betonnal kevert törmeléket rejti, szivárog. Ha mindez nem lenne elég, az óceánok szintjének emelkedése is veszélyezteti a közvetlenül a tengerparton fekvő, ráadásul még csak táblákkal és kerítéssel sem jelzett betonszarkofágot.

Az oknyomozók szerint ráadásul, az amerikai kormány tudomást sem kíván venni a problémáról, annak ellenére, hogy a helyi tisztviselők segítségüket kérték.

"Mivel a betonsír nem az ő fennhatóságuk alá tartozó területen van, ezért nem is az ő felelősségük" - idézi a portál az eredeti cikket, hozzátéve: egy idén publikált tanulmány szerint a szigetek egyes részén hasonló mértékű sugárzás mérhető, mint Csernobil vagy Fukusima közelében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció