Honnan tudhatjuk, hogy beszakadt a kullancs feje?

A kullancs eltávolítása nem feltétlenül könnyű művelet, így előfordulhat, hogy nem sikerül megfelelően kivitelezni – például az élősködő feje (ami valójában a szájszerve) bent marad a bőrben. Milyen jelek figyelmeztethetnek arra, hogy nálunk is ez a helyzet? És egyáltalán: milyen a „jó” kullancskiszedési technika? Hasznos tippek és tanácsok következnek.

A kullancsok számos különféle kórokozót hordozhatnak, amelyek az embert is megfertőzhetik, nem érdemes tehát félvállról venni a védekezést. A kellemetlen élősködőkkel egyébként leginkább erdőkben és egyéb bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken találkozhatunk, de városi környezetben, például parkokban is előfordulnak.

Bármennyire is óvatosak és körültekintőek vagyunk, megeshet, hogy egy kullancs a bőrünkbe fúródik (az emberre leggyakrabban az Ixodes ricinus, vagyis a közönséges kullancs támad). A SELF bőrgyógyászokat kérdezett arról, hogyan orvosoljuk a legtökéletesebben a problémát.

kullancs, kullancs eltávolítása, Lyme-kór
A kullancsok számos különféle kórokozót hordozhatnak. Fotó: Getty Images

A kullancs eltávolításának lépései

Amennyiben kullancsot találunk magunkon, minél hamarabb cselekednünk kell, hogy csökkentsük a fertőzés veszélyét (kiemelendő ugyanakkor, hogy nem mindegyik kullancs fertőzött). Bár az élősködő eltávolítására léteznek különféle házi praktikák – például az olajjal vagy körömlakkal, körömlakklemosóval való bekenés –, ezek a szakemberek szerint több kárt okoznak, mint amennyi hasznuk van. Az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) az alábbiakat javasolja kullancscsípés esetén:

  • Fogjunk egy steril csipeszt. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy teljesen tiszta, akkor töröljük át alkoholos törlőkendővel vagy alkoholos kézfertőtlenítővel. Amennyiben van lehetőség rá, vegyünk fel gumikesztyűt is.
  • A csipesszel határozottan ragadjuk meg a kullancsot a fejénél, a bőrhöz közel, majd – lehetőleg anélkül, hogy összenyomnánk – lassan kezdjük el húzni a bőr felületére merőlegesen.
  • Mivel van esély rá, hogy a kullancs szájszerve (és nem a feje, mint azt sokan hiszik) a bőrben marad, az eltávolítás után alaposan nézzük meg az érintett területet. Akár nagyítót is használhatunk hozzá! Dr. Jeffrey Hsu bőrgyógyász azt mondja, ha úgy gondoljuk, hogy nem sikerült tökéletesen a művelet – ezt leginkább onnan tudhatjuk, hogy továbbra is látunk egy sötét, feketés vagy vöröses pöttyöt a bőrünkön –, fertőtlenítsük le még egyszer az adott részt, és próbáljuk meg a csipesz segítségével kihúzni, ami ott maradt. Amennyiben így sem járunk sikerrel, érdemes orvoshoz fordulni, mert a bent maradt szájszerv bőrfertőzéshez vezethet, magyarázza a szakember.
  • Ha nem volt gond az eltávolítás során, utolsó lépésként alaposan fertőtlenítsük le az érintett területet. Mint arra dr. Rina Allawh bőrgyógyász felhívta a figyelmet, a kullancsot célszerű valamennyi ideig megőrizni – például egy orvosi alkohollal feltöltött befőttes üvegben – arra az esetre, ha tüneteket észlelnénk magunkon. Így el tudjuk vinni az élősködőt az orvoshoz, aki megállapíthatja, milyen kórokozó fertőzött meg minket.

Fertőzésre utaló jelek

Dr. Hsu szerint az esetek többségében a kullancscsípés nem veszélyes, így ha találunk magunkon egy élősködőt, nem szükséges rögtön orvoshoz menni. Amennyiben viszont a csípés helyén fertőzésre utaló jeleket észlelünk – fáradtság, izomfájdalom, duzzadt ízületek, láz, hányinger –, vagy, ahogy fentebb már kifejtettük, a bent maradt szájszerv irritációt, gyulladást okoz, jelentkezzünk be szakemberhez. Ha olyan területen élünk, ahol gyakoriak a kullancsok, különösen azok, amelyek a Lyme-kórt okozó baktériumokat hordozzák, az orvos nagy valószínűséggel elővigyázatosságból antibiotikumot írhat fel. Ellenkező esetben arra kérhet minket, hogy 30 napig figyeljük a tüneteket, és ez alapján dönt majd a terápiáról.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

A vastagabb, összefüggőbb felhőzet kelet felé tolódik, mögötte többnyire fátyolfelhős, napos idő ígérkezik. Késő délután az Alpokaljára esetleg már besodródhat egy-egy zápor, zivatar. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz. A csúcshőmérséklet 26 és 32 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. A magasban zajló melegedés miatt melegfront jellegű hatás tapasztalható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra